De komst van 5G hangt al een tijdje in de lucht en de toekomst ziet er rooskleurig uit. 5Groningen, een 5G-experiment, gaat zelfs samenwerken met de European Space Agency (ESA) om te kijken hoe 5G en satellieten elkaar kunnen verbeteren. De mogelijke gevolgen van deze samenwerking klinken bijna als sciencefiction. Daar kunnen we over enkele jaren allemaal van profiteren, mits we blijven investeren in glasvezel, onder andere.

5G is de logische opvolger van 4G, maar dan vele malen sneller. Dat is echter niet alles, want de ontwikkelingen rondom het 5G netwerk beloven nog meer. Daar komt nu ook nog eens de samenwerking met ESA-satellieten bij. Hoewel met name Zuid-Korea (waar 5G in 2020 gelanceerd moet worden) heel actief is op het gebied van 5G, maken we ook in Nederland stappen. In april 2018 maakte KPN al bekend tests te gaan doen met 5G in Amsterdam Zuidoost, een Drentse boerderij, de Rotterdamse haven en op snelwegen bij Helmond.

Lees alles over snel internet voor uw bedrijf!

De voordelen en gevolgen van 5G

Vanzelfsprekend is de verhoogde snelheid een groot voordeel. Verwacht wordt dat 5G een snelheid zal hebben tot 10 Gbps. In vergelijking met 4G (100 Mbps) is dat ongeveer 1.000 keer sneller! We kunnen het ons bijna niet voorstellen dat Netflix dan ooit nog moet bufferen (hoewel de kwaliteit van video waarschijnlijk ook zal toenemen). Maar naast de snelheid zal 5G nog meer voordelen met zich mee brengen.

  • Een meer betrouwbare en stabiele verbinding
  • Een hoger datavolume per gebied (dus een groter bereik)
  • Meer ruimte voor gebruikers die tegelijk (en dicht bij elkaar) op het 5G netwerk kunnen

Gevolgen van de samenwerking tussen 5G en de ESA-satelliet

De samenwerking tussen 5Groningen en de ESA schijnt wat meer licht op wat mogelijk wordt met het 5G netwerk. Het gaat bijvoorbeeld om locatiebepaling nauwkeurig tot op 10 centimeter, maar ook informatie over bodemgesteldheid en weersomstandigheden. Daarnaast wordt met behulp van een satelliet 5G ook beschikbaar midden op zee of ergens anders waar nu geen 4G-signaal is. Contact met drones of schepen zal niet meer worden verloren op bepaalde plekken.

Gebruik maken van 5G

Uiteraard wilt u zo snel mogelijk gebruik maken van 5G en al zijn voordelen. Maar daar moeten we nog jaren op wachten, hoewel we in Groningen het privilege lijken te krijgen om er eerder mee te werken dan anderen. We kunnen hierdoor experimenteren met the Internet of Things op een manier zoals dat tot nu toe niet mogelijk was. We kunnen slimmere apparaten maken die nóg beter op afstand te besturen zijn. Of kunstmatige intelligentie toepassen in apparaten waar dat vooralsnog niet mogelijk was. De mogelijkheden zijn eindeloos. Totdat 6G wordt gelanceerd, uiteraard.

Zoals gezegd zal het dus nog jaren duren totdat 5G operationeel is. Daarnaast moeten apparaten en infrastructuur er ook klaar voor zijn. Zo zijn voor 5G meer en nieuwe masten nodig voor een goede dekking. Deze masten moeten gevoed worden over een glasvezel backbone. Daarom moeten we op dit moment blijven investeren in glasvezelnetwerken.

Een snelle verbinding met VIB-Netwerken

U merkt het al, bij VIB-Netwerken zijn we altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom snel internet, maar ook op het gebied van veiligheid. Dat maakt ons tot een betrouwbare, duurzame partner om te zorgen dat ook uw verbindingen snel, veilig en modern zijn.


Lees in ons gratis whitepaper wat een snelle internetverbinding voor uw bedrijf kan betekenen!