Voor VIB Netwerken als bedrijf is het personeel het allerbelangrijkste. Zonder personeel immers geen diensten en zonder diensten geen verbindingen of veiligheid. We groeien hard en zijn daarom continu op zoek naar de juiste mentaliteit en kwaliteit. We hanteren zo een duurzaam personeelsbeleid. Hier lees je wat voor bedrijf VIB Netwerken is. Word jij een van onze nieuwe medewerkers?

Geschiedenis & Groei

VIB Netwerken, voorheen Verenigde Installateurs Bedrijven Groningen is opgericht als Vennootschap onder Firma in 1978 nadat het Gemeentelijk Energie Bedrijf van de gemeente Groningen een aantal installatiebedrijven uit Groningen had uitgenodigd om samen kabel-tv aan te leggen. In 1990 is de VoF overgegaan naar één aandeelhouder.

In de bestaansperiode van VIB Netwerken hebben we ons ontwikkeld als specialist op het gebied van CAI- en datanetwerken, ontvangstapparatuur en brandmeldinstallaties, zorgcommunicatiesystemen en camerasystemen. De aandelen zijn momenteel in handen van VIB Netwerken Holding BV te Zuidbroek en de directie wordt gevoerd door Herman Bolmer.

Uitbreiding naar Duitsland

In de laatste 25 jaar zijn we gegroeid van zes werknemers in en rondom Groningen naar meer dan honderd werknemers in heel Nederland en Noord-Duitsland. Met name in de laatste tien jaar is het hard gegaan met de groei.

Sinds 2017 zit VIB Netwerken niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland. Er is inmiddels zelfs een eigen vestiging geopend. De eerste Duitse nummerborden zijn al binnen!

En dat is best spannend. Zeker ook voor het personeel. Neem business controller Alfred, sinds 2014 in dienst bij VIB Netwerken: “In Duitsland gelden andere regels. Het is minder digitaal en veel formeler. En natuurlijk een andere taal. Dat maakt het lastig. Voor Duitsland zal ik het wel blijven doen, maar op termijn zal ik daar hulp bij nodig hebben.”

“In Duitsland gelden andere regels. Dat maakt het lastig.”

Alfred Houwing, business controller

Expertises

In grote lijnen richt VIB Netwerken zich op drie onderdelen: verbindingen, veiligheid en glasvezel. De focus op verbindingen is er altijd geweest, al sinds 1978. Maar rond 2004 kwamen de ontwikkelingen rond glasvezel in de lift en hebben we ons daarin ook gespecialiseerd – zowel in de aanleg ervan als in het beheer en onderhoud.

Veiligheid is er rond 2012 bij gekomen. We namen montagecapaciteit over van een faillissement in Friesland. Dertien medewerkers, waarvan drie veiligheidsspecialisten, kwamen bij ons in dienst. Luit, commercieel directeur: “Die expertise wilden we benutten en dus gingen we aan de slag met brandmeldinstallaties en ontruimingsinstallaties voor klanten zoals Hoshino Europe.”

“We wilden de expertise benutten en gingen aan de slag met brandmeldinstallaties en ontruimingsinstallaties.”

Luit Huisman, commercieel directeur

Visie & Missie

De visie van VIB Netwerken is gebaseerd op samenwerking. Verbinding maken we samen. Hiermee doelen we op duurzame partnerschappen in de keten met medewerkers, opdrachtgevers, onderaannemers en leveranciers waarbij efficiency en een oplossingsgerichte aanpak centraal staan.

Hierdoor kan VIB Netwerken een actieve rol (blijven) spelen op de markt van aannemers met het aanleggen, onderhouden en beheren van multimedianetwerken met bijbehorende apparatuur. Ter ondersteuning investeren we veel expertise in technische voorzieningen. We spreken dan over apparatuur en het optimaal begeleiden van de werknemers. VIB Netwerken stelt de techniek ten dienste van de maatschappij.

De missie van VIB Netwerken bestaat uit het verrichten van opdrachten voor netwerkeigenaren en derden. We zijn gespecialiseerd in het aanleggen en beheren van multimedianetwerken met bijbehorende apparatuur inclusief het preventief en correctief onderhoud aan deze netwerken en actieve apparatuur. Door te streven naar maximale klanttevredenheid wil VIB Netwerken de betrouwbare multimedianetwerk specialist van Noordoost-Nederland en Noordwest-Duitsland zijn.

Cultuur

Bij VIB Netwerken hebben we vier kernwaarden waar we voor staan. Deze kernwaarden beschrijven onze attitude, oftewel onze houding en ons gedrag. Het geeft aan hoe we met elkaar omgaan.

Persoonlijk: Sta voor wat je doet. Wees open en stel je eerlijk en positief op. Wees aanspreekbaar en luister goed. Sta open voor nieuwe contacten, ideeën en situaties. Deel je ervaringen.

Samen: We zoeken elkaar op en maken elkaar sterker. We helpen elkaar en respecteren de verschillen. Verplaats je in de ander. Doe wat je afspreekt en houd elkaar scherp. We vertrouwen elkaar, geven elkaar complimenten en vieren samen successen.

Ambitieus: Stap uit je comfortzone en wees nieuwsgierig. Durf te vernieuwen. Ga voor steeds beter en laat niet los. Neem je verantwoordelijkheid. Maak je omgeving elke dag weer blij. Je staat voor de kwaliteit die je levert en bent je bewust van de veiligheid en gezondheid in je werk.

Groei: Bedenk zelf oplossingen. Neem initiatief. Maak keuzes. Vraag om feedback. Omarm de fouten die je maakt en ontwikkel je hierdoor nog sneller. Als er behoefte is aan een opleiding, zal niemand je in de weg zitten.

Wij willen ons houden aan onze kernwaarden. Doe wat je zegt en zeg wat je doet. Wij behandelen elkaar en de mensen waarmee wij dagelijks in aanraking komen met respect. Wij willen verantwoordelijk zijn voor elkaars welzijn, veiligheid en gezondheid. Wij willen ons houden aan wettelijke voorschriften, normen en geldende veiligheids- en milieuvoorschriften waarbij wij willen streven naar een duurzame wereld.

Op de werkvloer merk je dat er een sociale structuur is waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. We durven veel van elkaar te vragen. En heb je hulp nodig? Gewoon vragen! De deur van ieder kantoor is vrijwel altijd open.

Verschillende vestigingen, verschillende culturen

VIB Netwerken heeft vestigingen in Zuidbroek en Drachten. Als geheel staan we voor hetzelfde, maar op de werkvloer is het toch nét een beetje anders. Zo zitten er in Drachten meer Friezen, in Zuidbroek meer Groningers.

Qua expertise zit veiligheid vooral in Drachten, omdat daar het overgenomen bedrijf zat. In Zuidbroek vinden we onder andere de afdelingen directie, financiën, HR, planning, KAM en logistiek.

De mensen

Over het algemeen zijn de mensen die bij VIB Netwerken werken transparante en eerlijke personen die goed kunnen samenwerken. Maar dat is natuurlijk nooit helemaal zwart-wit, weet ook Alfred: “Een monteur is bijvoorbeeld heel zelfstandig en oplossingsgericht. De mensen op kantoor kennen elkaar juist beter en zoeken samen naar oplossingen voor de klant. En voor onze monteurs. Op kantoor zijn we faciliterend voor het uitvoerende personeel.”

“Op kantoor zijn we faciliterend voor het uitvoerende personeel.”

Alfred Houwing, business controller

De eerdergenoemde kernwaarden (Persoonlijk, Samen, Ambitieus, Groei) worden ook besproken in het sollicitatiegesprek en staan ook in de functieomschrijving van onze vacatures. Het hoeft uiteraard niet meteen een perfecte match te zijn, maar het gaat erom dat je aan jezelf wil werken en goed met anderen kunt opschieten.

Doorgroeien binnen VIB Netwerken

Een van de gevaren van snelgroeiende bedrijven is dat uitvoerend personeel langzamerhand managers worden, zonder extra opleiding. Om die transitie te verbeteren zorgen we voor opleidingen van ons personeel met leerplannen en adviezen.

Een mooi voorbeeld is Marc: “Ik ben in 2011 als lasser bij VIB Netwerken begonnen. Nu ben ik uitvoeringscoördinator glasvezel en heb ik 21 mensen buiten aan het werk die ik begeleid in de
opleidingen en in de aansturing van de werkzaamheden. Tevens moet ik hun voorzien van gereedschappen.”

“Ik ben hier als lasser begonnen, nu ben ik Uitvoeringscoördinator Glasvezel.”

Marc ten Cate, uitvoeringscoördinator glasvezel

Projectteams

Omdat er – zeker door uitvoerend personeel – veel in projectteams wordt gewerkt, kan er afstand ontstaan tussen het personeel op kantoor en de monteurs. Bij projecten huren we immers het liefst een halletje. We gaan echter ook vaste locaties betrekken, zoals in Zwolle.

Maar we willen toch graag weten wie onze collega’s zijn. Daarom organiseren we ieder kwartaal een personeelsbijeenkomst. Luit: “Waar doen we het voor? Waarom kom je ’s morgens uit bed om naar Duitsland te rijden? Dat soort vragen proberen we dan met z’n allen te beantwoorden.” Ook hebben we een interne nieuwsbrief om elkaar op de hoogte te houden en informatie te delen.

De zoektocht naar nieuw personeel gaat altijd door. We zijn altijd op zoek naar mensen die buiten en 24/7 beschikbaar willen zijn. Denk jij dat je bij VIB Netwerken past en wil je ons én jezelf vooruit helpen? Bekijk dan snel onze vacatures!

Bekijk de vacatures!