VIB Netwerken is in het bezit van CKB 2014 K-K en K-L. Op deze pagina leggen we uit wat dit glasvezel certificaat voor ons betekent, maar bovenal wat het voor onze klanten betekent.

Wat zijn CKB 2014 K-K en K-L?

CKB 2014 K-K en K-L zijn twee onderdelen van een kwaliteitskeurmerk die van toepassing zijn op glasvezelnetwerken. CKB, oftewel Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Buizenlegbedrijven (een fusie van Certificatieregeling Kabelinfrastructuur en Erkenningsregeling Buizenlegbedrijven), borgt de kwaliteit, veiligheid, milieuzorg en arbeidsomstandigheden van bedrijven in de kabel- en buizenlegbranche. Dat doet het onder andere door eisen te stellen aan het opleidingsniveau van de medewerkers.

De regeling heeft drie scopes, namelijk ‘Kabelinfrastructuur’, ‘Buizenlegbedrijven’ en ‘Sleufloze technieken’. Binnen de scope Kabelinfrastructuur heeft VIB Netwerken certificaten voor de volgende processen

  • K-K: glasvezel: aanleggen/verwijderen (inclusief het leggen van de mantelbuis en het inblazen van de glasvezel)
  • K-L: glasvezel: monteren (lassen, inclusief infrastructuur, randapparatuur en kabelverdeler)

Gevolgen van het glasvezel certificaat voor VIB Netwerken

Het glasvezel certificaat zorgt er dus voor dat het opleidingsniveau bij VIB Netwerken wordt opgetild. Het is voor u een garantie dat we bekwame mensen in dienst hebben die over de juiste papieren beschikken. Daarnaast is dit vaak een vereiste bij aanbestedingen.

Hoe wordt het getest?

Voordat we de CKB 2014 K-K en K-L mochten ontvangen, hebben we een audit gehad. Hierbij is veel overlap met onder andere ISO en VCA certificeringen, al is CKB lastiger te behalen. Daar waar de ISO9001 en VCA ruim zijn beschreven, wordt voor het behalen van het CKB certificaat vooral gekeken naar de borging in de praktijk.

Het certificaat is drie jaar geldig, maar ieder jaar vindt een tussentijds onderzoek (surveillance audit) plaats. Bovendien zijn ook projectinspecties mogelijk. Het is dus van groot belang dat altijd voldaan wordt aan de eisen.

Waarom kiezen voor een CKB 2014 K-K en K-L gecertificeerd bedrijf?

Door bij het aanleggen, beheren of onderhouden van glasvezelnetwerken te kiezen voor een CKB 2014 K-K en K-L gecertificeerd bedrijf, heeft u dus de zekerheid dat er goed opgeleide mensen werken. Dat hoeft bij alleen een ISO-certificering niet per se het geval te zijn. Het vinden van bekwaam personeel is tegenwoordig niet gemakkelijk, maar het lukt ons bij VIB Netwerken dus toch!

ckb 2014 glasvezel certificaat beheer onderhoud vib netwerken

Download whitepaper