Als iedereen zich aan de regels houdt, raakt glasvezel nooit beschadigd. Het gebeurt echter regelmatig dat iemand een schop in de grond steekt of hekwerken plaatst zonder eerst een Klic-melding te doen bij het Kadaster. Het gevolg: glasvezel beschadigd. En wat nu? Uw verbinding is kapot getrokken!

Glasvezel kabel kapot: wie is verantwoordelijk?

Is de glasvezel kabel kapot, dan is degene die de schade heeft veroorzaakt altijd verantwoordelijk. Dat betekent uiteraard niet dat die persoon het ook op moet lossen, integendeel. Het betekent alleen dat de kosten op die persoon verhaald worden.

Lees hier meer over het beheer en onderhoud van glasvezel netwerken

Wie repareert wanneer glasvezel beschadigd raakt?

Reparatie van beschadigd glasvezel hoort bij het beheer en onderhoud van glasvezel netwerk en moet dus worden opgepakt door de beheerder. In veel gevallen is dit de eigenaar van het netwerk, tenzij deze het beheer en onderhoud heeft uitbesteed aan een specialist.

Sommige kabels kunnen met behulp van twee lassen gerepareerd worden, maar vaak worden kapotte glasvezels volledig verwijderd uit de waterdichte buis die om de glasvezels heen zit. Daarna wordt de buis gerepareerd en wordt er vanaf de PoP kast of vanuit een distributiepunt een nieuwe glasvezel verbinding geblazen. Daarmee wordt de hoge kwaliteit van de verbinding gewaarborgd.

Waarom beheer en onderhoud uitbesteden?

Als eigenaar van een glasvezel netwerk is het daarom verstandig om het beheer en onderhoud uit te besteden aan een specialistische partij. Het takenpakket is eenvoudigweg te groot om te blijven doen náást het aanleggen van nieuwe glasvezel netwerken.

Beheer en onderhoud gaat immers veel verder dan alleen incidentmanagement en Klic-meldingen. Denk bijvoorbeeld ook aan periodiek contact met instemmingsverleners, monitoring van temperatuur en luchtvochtigheid in de PoP stations of netwerkkasten en het maken van reconstructies.

Maar let op: u blijft verantwoordelijk, ook als u het beheer en onderhoud uitbesteedt. Zorg daarom dat u kiest voor een partij die écht kennis van zaken heeft, de capaciteit heeft én – bovenal – een partij die u vertrouwt.

Checklist voor beheer en onderhoud van glasvezel netwerken

Bij VIB Netwerken hebben we een handige checklist opgesteld voor het beheer en onderhoud van glasvezel netwerken. Op deze 27-delige checklist staat dus ook het werk dat bij beschadigd glasvezel hoort. Mocht u toch van plan zijn dit onderdeel van het werk in eigen huis te houden, dan kunt u deze checklist bij de hand houden om de taken zo goed mogelijk uit te voeren!

Download hier onze gratis checklist!
glasvezel beschadigd netwerk glasvezel kabel kapot glasvezelnetwerken beheer onderhoud vib netwerken

Download de gratis checklist