Skip to content

Nederland moet doorzetten met aanleg glasvezel

Nederland moet doorzetten met aanleg glasvezel - VIB Netwerken

Het duopolie van KPN en Ziggo drukt een stempel op de breedbandmarkt. Er is bijna geen concurrentie en dat zorgt voor te weinig investeringen in glasvezel. Doordat KPN op dit moment vooral zijn bestaande kopernetwerk oplapt kan bovendien de aanleg van supersnel glasvezelinternet stagneren. Experts vrezen dat Nederland zijn wereldwijde digitale koppositie verliest. Snel internet voor iedereen is dan nog ver weg.

Stagnatie

Dankzij het bedrijf Reggefiber (tegenwoordig onderdeel van KPN) ging het vanaf 2005 hard met de aanleg glasvezel. In enkele jaren kregen ruim een half miljoen huizen het “netwerk van de toekomst”, van Almere, Deventer, Hillegom tot Veenendaal. Reggefiber liet echter wel dunbevolkte gebieden links liggen, doordat de aansluitkosten (door het vele graafwerk) dan te kostbaar werden.

Omdat KPN Reggefiber heeft overgenomen, zijn de investeringen in glasvezel drastisch teruggeschroefd. In plaats daarvan denkt KPN de internetsnelheden aanzienlijk te kunnen opvoeren door upgrades van het bestaande ADSL-kopernetwerk. Dat is tot vier keer goedkoper dan glasvezel. Vanuit bedrijfskundig perspectief is dat dan ook een logische beslissing.

Lees alles over snel internet voor jouw bedrijf!

Stilstand?

Een stilstand dreigt met het aanleggen van glasvezel in Nederland. Op dit moment hebben 2,65 miljoen van de ruim acht miljoen adressen in Nederland glasvezel. Waar Reggefiber in 2013 nog ruim 500.000 huizen van glasvezel voorzag, waren dat er in 2016 slechts 120.000 en de dalende lijn zette zich voort in 2017.[1] Een landelijk glasvezelnetwerk is echt toekomstmuziek.[2]

Het aanleggen van glasvezel blijft nu grotendeels oplapwerk en hiermee dreigt Nederland weg te zakken op het gebied van internetconnectiviteit. Dit is niet alleen een landelijk probleem, maar ook dichtbevolkte gebieden hebben hier mee te maken. Een algehele stilstand dreigt.

Nieuwe spelers bieden kansen

Waar Reggefiber zijn inspanningen flink heeft teruggeschroefd springen andere (regionale)  spelers in het gat. Denk hierbij aan Stichting Kabelnet Veendam, Kabelnoord, De Fryske Mienskip op Glas, Rodin, Mabin en VIB Netwerken. Want de behoefte in Nederland is en blijft groot. Er zijn inmiddels in 140 gemeenten die glasvezelinitiatieven hebben. Dit is broodnodig, want door de stokkende glasvezelaanleg bungelt Nederland qua aansluitingen op plaats 23 van de 35 in de OESO-ranglijst.[3] Veel andere landen scoren beter en hiermee komt de internationale economische concurrentiepositie van Nederland langzaam in het geding.

Bij VIB Netwerken zijn wij van mening dat stilstand achteruitgang betekent. Wij zien juist enorm veel kansen en ontwikkelingen op het gebied van glasvezelnetwerken. VIB Netwerken is gespecialiseerd in de aanleg en het beheren van zowel bovengrondse als ondergrondse netwerken. Daarnaast ontwerpen, leveren en installeren wij ook merkonafhankelijke Multimode en Singlemode glasvezelnetwerken voor een snelle en betrouwbare overdracht van data, video, IP/TV en voice.

[1] Bron: Onderzoeksbureau Telecompaper.

[2] In dit tempo zal het landelijke netwerk pas over 20 jaar een feit zijn.

[3] Bron: http://www.oecd.org/sti/broadband/broadband-statistics/


Wil jij ook jouw concurrentiepositie verbeteren met een snelle verbinding?

Kom meer te weten en download gratis onze whitepaper
‘Snel en veilig internet in uw bedrijfspand’

Deel dit artikel: