We kennen allemaal het slow whoop signaal wel. Deze komt ook voor in veiligheidsvoorschriften, waar vaak wordt gesproken over de ontruimingsinstallatie en de brandmeldinstallatie. Soms worden de termen zelfs door elkaar heen gebruikt. Maar wat is precies het verschil tussen de twee installaties? En wat zijn de eisen? We laten het zien met deze infographic!

Lees meer over brandmeldinstallaties

Verschil Ontruimingsinstallatie en Brandmeldinstallatie

Zowel een ontruimingsinstallatie als een brandmeldinstallatie heeft het doel om mensen, spullen, gebouwen en omgeving te beschermen wanneer er onverhoopt brand uitbreekt. In het bouwbesluit staan regels en vereisten voor ontruimingsinstallaties en brandmeldinstallaties apart vermeld. Er is dus wel degelijk een verschil. We onderscheiden beide installaties op basis van functie, activatie, installatie, variatie en onderhoud.

ontruimingsinstallatie brandmeldinstallatie vib netwerken veiligheid

Ontruimingsinstallatie verplicht: NEN 2575

Een ontruimingsinstallatie is in veel gevallen verplicht en de specifieke eisen staan beschreven in NEN 2575. Wanneer een brandmeldinstallatie verplicht is voor uw gebouw, is een ontruimingsinstallatie ook automatisch verplicht. De mogelijkheden staan vervolgens beschreven in de verschillende onderdelen van de betreffende NEN-norm:

  • NEN 2575-1 – algemeen
  • NEN 2575-2 – luidalarm – ontruimingsalarminstallatie type A (gesproken woord)
  • NEN 2575-3 – luidalarm – ontruimingsalarminstallatie type B (slow whoop)
  • NEN 2575-4 – stilalarm – draadloze stilalarminstallatie
  • NEN 2575-5 – stilalarm – attentiepanelen.

Slow whoop ontruimingsinstallatie

De welbekende ‘slow whoop’ is een luidalarm en valt onder ontruimingsinstallatie type B. Een alarm met gesproken woord valt onder type A.

Brandeiligheid voorop met ontruimingsinstallaties van VIB Netwerken

Of het nu gaat om ontruimingsinstallaties of brandmeldinstallaties, er zijn ontelbaar veel regels waar u aan moet voldoen. Bij VIB Netwerken nemen we als experts graag uw veiligheidskwesties uit handen. Zowel installatie als onderhoud van een ontruimingsinstallatie of brandmeldinstallatie moet goed gebeuren, want dat is van levensbelang. Over wat voor installatie beschikt u?


Ga ook aan de slag met de veiligheid binnen uw bedrijf! Lees ons whitepaper ‘Een veilig bedrijfspand’

ontruimingsinstallatie brandmeldinstallatie vib netwerken infographic veiligheid brandveiligheid