Snel internet is tegenwoordig voor iedereen vrijwel onmisbaar. Op het werk zijn we allemaal in paniek als de WiFi wegvalt en thuis mag het niet zo zijn dat uw favoriete series moeten bufferen. Maar zeker in het buitengebied is snel internet nog altijd geen zekerheid. Terwijl ook daar veel bedrijven zitten die afhankelijk zijn van een goede verbinding. Hoe kunnen we daar verandering in brengen?

Het is een digitaal tijdperk. Alles draait om verbindingen en datagroei. Het is niet voor niets dat ruim 90% van alle data ter wereld in de afgelopen twee à drie jaar is gegenereerd, volgens IBM. En om die data te genereren en te beveiligen is een snelle verbinding nodig – die altijd en overal beschikbaar is.

We zijn tegenwoordig zelfs onderweg voortdurend online, ook al is dat niet altijd verstandig. Niet alleen vanwege de verkeersveiligheid, maar ook vanwege de digitale veiligheid. Het is immers niet overal even goed gesteld met de veiligheid van openbare wifi. Hetzelfde geldt voor WiFi in het buitenland. Zuid-Korea staat goed bekend vanwege haar snelste WiFi, maar dat zegt nog niets over de veiligheid.

Hoe snel internet heeft u nodig?

Wat snel internet precies is, hangt af van welk doel u heeft. De ene online activiteit vergt immers minder bandbreedte dan de andere. Een paar voorbeelden:

  • Netflix kijken: 5 Mbps (HD) of 25 Mbps (4K UHD) downloadsnelheid.
  • Een video van 30 minuten uploaden: 10 minuten met 25 Mbps uploadsnelheid.
  • Groepsvergadering via Skype: 8 Mbps downloadsnelheid, 1.5 Mbps uploadsnelheid.

Inhoudsopgave

Maar op kantoor is het vooral van belang dat al uw medewerkers tegelijk in de cloud kunnen werken. Dat het niet ieder kwartier klinkt: “Ligt de cloud er bij jou ook uit?” Of: “Loopt hij bij jou ook vast?”

In Nederland hebben we het zeker niet slecht, blijkt ook uit de kerncijfers van de kabelsector. Formeel heeft 98% van alle adressen een internetsnelheid van 30 Mbps of hoger. ‘Formeel’, want in de realiteit hebben adressen zonder glasvezel (met internet over de telefoonlijn) vaak veel minder dan contractueel beloofd wordt. De snelheid is namelijk sterk afhankelijk van de afstand tot de centrale apparatuur. Die 30 Mbps is er dan alleen ’s nachts om 3.00 uur, als niemand anders in de buurt online is. En overdag, tijdens kantoortijden, wordt die snelheid dus lang niet gehaald.

Snel internet in het buitengebied

In Nederland is snel internet middels breedband in het buitengebied nog niet vanzelfsprekend. Internetsnelheden liggen daar dan ook vaak lager dan in en rondom de steden. Beetje bij beetje worden glasvezelinitiatieven opgezet om ook het buitengebied van een goede verbinding te voorzien, maar het gaat niet snel genoeg.

In Duitsland investeert de regering miljarden euro’s om glasvezel in het buitengebied te realiseren. Zij wordt daarbij ondersteund door het bedrijfsleven. In Nederland moet vrijwel alles uit het bedrijfsleven en lokale initiatieven komen. In sommige gevallen springt de provincie bij met een lening.

Snel internet zonder glasvezel

Nu volstaat een breedbandverbinding voor sommigen nog, maar in de toekomst is snel internet zonder glasvezel simpelweg onmogelijk. Gaat uw bedrijf binnenkort niet over op glasvezel en wilt u toch uw internetverbinding zo snel mogelijk houden, volg dan de volgende stappen:

e

1. Doe een speedtest om te ontdekken wat uw huidige internetsnelheden zijn.

2. Run een grondige virusscan en verwijder alle spyware en malware. Laat uw medewerkers hetzelfde doen.

3. Optimaliseer uw WiFi-signalen door dichterbij de router te gaan zitten met zo min mogelijk muren tussen u en het apparaat. Is uw router al erg oud, vraag dan een nieuw model aan via uw provider of investeer zelf in nieuwe apparatuur. Overweeg ook om WiFi-versterkers te plaatsen.

4. Verbetert uw internetsnelheid door al deze stappen niet na een aantal dagen, neem dan contact op met uw provider of stap over naar een andere provider.

Traag internet wordt verleden tijd met 5G

Soms schakelen we vanwege traag internet over naar het mobiele netwerk door de smartphone als hotspot te gebruiken. Binnenkort wordt dat een nog aantrekkelijkere oplossing voor degenen zonder datalimiet, aangezien 5G steeds dichterbij komt. In vergelijking met 4G biedt het nieuwe 5G netwerk een snellere, betrouwbaardere en stabielere verbinding, een groter bereik en meer ruimte voor gebruikers die tegelijkertijd en dichtbij elkaar op het netwerk zitten.

Glasvezel voor een sterke en veilige verbinding

De komst van glasvezel in Nederland is een uitstekende ontwikkeling. Het komt regelmatig in het nieuws, maar toch is het voor veel mensen nog niet duidelijk wat het precies is – en wat het verschil is met de huidige verbindingen. Daarom gaan we er hieronder dieper op in.

Waarom glasvezel aanleggen?

Er zijn meerdere redenen waarom glasvezel aanleggen wenselijk is voor uw bedrijf. In zowel steden als het buitengebied wordt het dan ook steeds vaker gedaan. Het is nu bovendien een goed moment om over te stappen op een glasvezelverbinding. Meer data betekent immers ook dat we nieuwe, snellere verbindingen nodig hebben.

Het aanleggen van glasvezel is echter niet iets dat altijd probleemloos gaat. Bij de aanleg van glasvezel bij Deventer is binnen een week drie keer een gasleiding geraakt. Het is dus van groot belang dat u de werkzaamheden door ervaren experts laat uitvoeren. Ook dan bestaat de kans dat er een gasleiding wordt beschadigd, maar die herkennen de situatie dan wel meteen en weten wat hen te doen staat.

Voordelen van glasvezel

In vergelijking met kabel of dsl, biedt glasvezel meerdere voordelen op het gebied van verbinding. We gebruiken het internet voor vrijwel alles: van werken tot gamen en van camerabeveiliging tot belastingaangifte. De technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller en de kwaliteit van de verbinding wordt daarom steeds belangrijker. Glasvezel is onmisbaar in deze ontwikkelingen, want de huidige infrastructuur is niet goed genoeg om nieuwe technologieën volop te benutten.

R

1. Sneller internet

Ten eerste is een glasvezelverbinding vele malen sneller dan de kabel. Bij kabel kan de downloadsnelheid oplopen tot 400 Mbps, bij glasvezel tot 1 Gbps. Dat betekent dus tot vijf keer sneller internet dan via de kabel, of zelfs ruim tien keer zo snel als via een dsl-verbinding.

R

2. Een stabiele verbinding

Een glasvezelverbinding maakt gebruik van licht, in plaats van stroom. Daardoor is elektromagnetische ruis verleden tijd en is de verbinding altijd stabiel. Dat is ook wel nodig, gezien de groeiende hoeveelheid data waar iedereen mee te maken krijgt.

R

3. Gelijke upload- en downloadsnelheid

De downloadsnelheid bij glasvezel wordt sterk verbeterd, ten opzichte van andere verbindingen. Het grootste verschil zit echter in de uploadsnelheid: bij een kabelverbinding bedraagt deze ongeveer 10% van de downloadsnelheid, bij een glasvezelverbinding is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Uploaden is dus 25 keer sneller!

R

4. Future-proof

Het is duidelijk dat glasvezel, in tegenstelling tot kabel, een belangrijke rol heeft in de toekomst. De datagroei zal immers alleen maar verder toenemen. Hoge snelheden en veilige verbindingen zijn al gegarandeerd, maar de technologie biedt tevens ruimte voor toekomstige verbeteringen. Het mooiste ligt waarschijnlijk nog voor ons.

Soorten glasvezel

Er zijn verschillende soorten glasvezel, maar het verschil zit voornamelijk in de cladding en de kern, waarbij de cladding de laag is die zich om de kern heen bevindt. Deze beide delen hebben een verschillende brekingsindex, dat wil zeggen dat het licht dat door de glasvezel heen gaat, wordt gereflecteerd. Er zijn echter twee (of drie) verschillende soorten glasvezel. Bij iedere soort wordt de techniek op een andere manier gebruikt.

Multimode glasvezel

Er zijn twee verschillende soorten multimode glasvezel, namelijk step-index en graded-index. De kern is bij multimode glasvezel bijna net zo groot in diameter als de cladding, waardoor meerdere lichtstralen in allerlei richtingen door de kern gestuurd kunnen worden. Bij step-index is het signaal aan het einde van de kabel door verstrooiing beduidend breder geworden, met als gevolg een maximale bandbreedte van ongeveer 200 MHz.

Bij graded-index multimode glasvezel is de brekingsindex binnen in de kern groter dan aan de rand van de kern. Dat betekent dat de signalen die langs de rand van de kern verstuurd worden weliswaar meer afstand moeten afleggen, maar langs de rand kan dit met een hogere snelheid dan midden in de kern. Daardoor is er minder verstrooiing en kan er een bandbreedte tot wel 3 GHz behaald worden. Daarom is multimode glasvezel eigenlijk alleen geschikt voor korte afstanden (tot ongeveer 500 meter).

Single mode glasvezel

Bij single-mode is de kern veel kleiner dan de cladding, waardoor het licht alleen recht in en door de kabel gestuurd kan worden. Het lichtsignaal wordt daardoor niet verstrooid en hiermee kunt u daardoor een bandbreedte tot wel 50 GHz behalen. Voor lange afstanden (meer dan ongeveer 500 meter, tot wel honderd(en) kilometers) is deze techniek daarom een ideale oplossing.

Veilig én snel internet voor uw bedrijf

We hebben het veel gehad over snel internet, maar veilig internet is minstens net zo belangrijk voor uw bedrijf. Tegenwoordig moeten we ook investeren in digitale veiligheid zodat we hacks voorkomen, aangezien cybercriminaliteit groeiende is. We beschikken over meer en meer persoonsgegevens en de Autoriteit Persoonsgegevens kijkt mee.

Beschikt uw bedrijf al over een snelle, veilige en stabiele verbinding? Lees ons gratis whitepaper en ontdek wat u kunt doen!