In de abonnementskosten van een glasvezelaansluiting zijn ook het beheer, onderhoud en reparaties meegerekend. De consument betaalt ervoor en dus wordt u als netwerkeigenaar geacht om deze taken op u te nemen. Maar hoe zorgt u dat u de kosten van het beheer van uw glasvezelnetwerk zo laag mogelijk houdt?

Kosten van beheer glasvezelnetwerk

Zoals gezegd zijn de kosten van het beheer van uw glasvezelnetwerk contractueel vastgelegd en maandelijks berekend. Deze bestaan uit vaste en variabele kosten. De variabele kosten worden bepaald op basis van een vast bedrag per maand per homes passed aansluiting. Bij vaste kosten kunt u denken aan bijvoorbeeld verschillende registratiesystemen.

Wat valt er onder beheer en onderhoud van een glasvezel netwerk?

Een aantal voorbeelden van taken waar u als beheerder tijd en geld in moet investeren:

  • Netwerkadministratie;
  • Preventief onderhoud;
  • Het behandelen van de binnenkomende storingen;
  • De beschikbare capaciteit om (consignatievergoeding) kabelschades te repareren;
  • Na-aanleg, deze kosten worden altijd separaat berekend en zitten niet in het abonnement;
  • De organisatie van het onderhoud van de NON Telco systemen;
  • Klic-meldingen;
  • Contact met instemmingsverleners;
  • Monitoring.

Kosten besparen op het beheer van uw glasvezelnetwerk

Hoe meer u kunt besparen op het beheer van uw glasvezelnetwerk, des te meer marge u overhoudt. De beste manier om hierop te besparen, is door het niet zelf te doen. Door te werken met een vast beheer- en onderhoudscontract met een specialist voorkomt u dat u hiervoor zelf interne overheadkosten moet maken. Kosten die vaak hoog zijn omdat het volume ontbreekt. Ook de afhankelijkheid van bepaald interne medewerkers wordt zo beperkt.

Maar het is nogal wat, het beheer van uw eigen netwerk uit handen geven. Besteed het beheer en onderhoud van glasvezelnetwerken daarom uit aan een partij die u vertrouwt, zodat u de focus en de capaciteit behoudt voor de aanleg van het volgende netwerk.

Beheer glasvezelnetwerk uitbesteden

Bij VIB Netwerken begrijpen we dit en daarom beheren we uw glasvezelnetwerk alsof het van onszelf is, met de grootste zorg. Wij voeren het beheer en onderhoud van glasvezelnetwerken uit voor meerdere partijen, waardoor de vaste kosten verdeeld worden. Zo vallen de totale kosten relatief laag uit.

Benieuwd welke taken u kunt laten overnemen? Download onze gratis checklist voor het beheer en onderhoud van glasvezelnetwerken!
kosten beheer glasvezelnetwerk beheer onderhoud vib netwerken

Download de gratis checklist