Skip to content

Koolmonoxide: definitie en detectie

Het is onzichtbaar, heeft geen geur of smaak, maar kan dodelijk zijn. Koolmonoxide (of CO) kan in vrijwel iedere woon- of werkomgeving slachtoffers maken. Maar wat is CO eigenlijk? En hoe ontstaat het? En nog belangrijker: wat kun je ertegen doen? Is een koolmonoxide detector noodzakelijk? VIB Netwerken legt het uit!

Wat is koolmonoxide (CO)?

Koolmonoxide of CO komt vrij bij de onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. De brandweer noemt het niet voor niets een sluipmoordenaar: het is een giftig gas, maar heeft geen kleur, geur of smaak. Het is daarom niet te vergelijken met het open laten staan van het gasfornuis of een brandlucht. Een defect in de cv-ketel of kachel kan er al voor zorgen dat het ontstaat. Bovendien kan koolmonoxidevergiftiging ernstige gevolgen hebben.

CO-vergiftiging

CO-vergiftiging lijkt in eerste instantie op de griep. Vermoeidheid, overgeven en hoofdpijn zijn bekende symptomen. Bij ernstige vergiftiging kun je bewusteloos raken of zelfs blijvende hersenschade oplopen. Volgens de brandweer overlijden jaarlijks gemiddeld elf Nederlanders als gevolg van vergiftiging door koolmonoxide. Daar komt bij dat ieder jaar ongeveer 150 mensen naar het ziekenhuis moeten met ernstige klachten.

Waar plaats je een koolmonoxide detector of CO-melder?

Omdat CO lastig te detecteren is voor mensen, kun je een koolmonoxide detector (of CO-melder) in je woning of bedrijfspand plaatsen. Waar je deze precies plaatst, is afhankelijk van jouw situatie.

  • Heb je een gastoestel, plaats de CO-melder dan op het (schuine) plafond, op ongeveer twee meter afstand van de bron, op dezelfde hoogte als de bron.
    • Is het niet mogelijk om deze op het plafond te plaatsen, plaats de melder dan tussen de 25 en 75 centimeter van het plafond. Zorg wel dat de melder nog boven de deuren en ramen blijft.
  • Heb je geen gastoestel, plaats de koolmonoxidedetector dan op ademhoogte. Voor de slaapkamer betekent dat lighoogte, voor andere ruimtes vaak zithoogte.

Let erop dat je een CO-melder niet achter een gordijn of kast plaatst, maar in de open ruimte. Plaats de melder ook niet naast andere objecten, zoals (grote) lampen of klokken, bijvoorbeeld. Vermijd tot slot ook plaatsen waar de lucht vaak het gebouw in of uit gaat.

Veiligheid voorop

Veiligheid krijgt vaak niet de aandacht die het verdient. Zo is het ook bij koolmonoxide; CO-vergiftiging is een serieus risico waar veel te weinig mensen rekening mee houden. Bij VIB Netwerken zijn we experts op het gebied van veiligheid én verbinden. Die combinatie zorgt ervoor dat je (brand)veiligheid bij ons in goede handen is!


Kom meer te weten en download gratis onze whitepaper
‘Een veilig bedrijfspand’

Deel dit artikel: