De vakantie is begonnen en veel mensen gaan op reis. Voor inbrekers is het een periode vol kansen, met al die lege woningen. Maar ook inbrekers doen liever niet te veel moeite, dus zorg dat u het ze zo moeilijk mogelijk maakt. Deze 8 tips kunnen u helpen inbraak tijdens vakantie te voorkomen.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2017 in totaal 49.315 keer diefstal of inbraak bij woningen is geregistreerd, waarvan slechts 3.315 zaken opgehelderd werden en in 5.530 gevallen verdachten werden geregistreerd. Dat betekent dat slechts 6,7% van diefstal of inbraak uit woningen kan worden opgelost.

Inbraak tijdens vakantie voorkomen

Deze cijfers zijn reden genoeg om de beveiliging van uw woning te verbeteren, zeker als u inbraak tijdens de vakantie wilt voorkomen. Het zijn vaak de kleine dingen die zorgen dat inbrekers zich niet aan uw woning wagen. Bij VIB Netwerken hebben we daarom de volgende tips voor u.

1. Beveiliging van het huis tijdens vakantie

Allereerst adviseren we u de beveiliging van het huis tijdens vakantie te opwaarderen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van camerabeveiliging, want dit heeft een dubbele werking. Ten eerste werkt het preventief doordat inbrekers zichzelf liever niet bij Opsporing Verzocht terugzien. Dat is dan ook de tweede reden: zeker bij beveiligingssystemen met hoge beeldkwaliteit is het herkennen van inbrekers geen zeldzaamheid, zelfs in het donker. Bovendien kunt u tegenwoordig tevens een live feed bekijken op uw smartphone, ongeacht uw locatie. Bij sommige systemen kunt u zelfs een melding ontvangen bij bewegingsdetectie.

2. Deuren op slot

Een tweede maatregel om inbraak tijdens vakantie te voorkomen is door extra te checken of alle deuren goed op slot zitten. Dat is voor iedereen vanzelfsprekend, maar laat de sleutel niet in het slot zitten! Inbrekers kunnen deze vanaf buiten gebruiken om de deur alsnog open te krijgen. Draai eventueel ook de dievenklauwen dicht, waar mogelijk.

3. Discreet op vakantie

Het is natuurlijk heerlijk om op vakantie te gaan, maar plaats hiervan geen aankondiging op social media. Ook tijdens de vakantie is het beter om geen foto’s te plaatsen. Door hiermee te wachten totdat u weer thuis bent, weet niemand die kwaad wil dat uw huis leeg is.

4. Zorg voor activiteit in huis

Activiteit in huis is een uitstekende maatregel om diefstal of inbraak tijdens vakantie te voorkomen. Vraag de buren om iedere dag even de gordijnen open en dicht te doen. Of als iemand de huisdieren verzorgt, kan diegene deze taak wellicht ook op zich nemen. Daarnaast kunt u ze vragen een auto op uw oprit te zetten, de vuilnisbak aan de straat te zetten en de post van de mat of uit de brievenbus te halen. Ook helpt het om de radio aan te laten en de deurbel zachter (of zelfs uit) te zetten. Immers als niemand een harde deurbel beantwoordt, is er waarschijnlijk niemand thuis.

5. Maak het huis zichtbaar

Inbrekers willen niet worden opgemerkt door buren en voorbijgangers. Probeer daarom voordat u op vakantie gaat struiken en heggen te snoeien en lampen te plaatsen. Zo zorgt u dat een inbreker goed zichtbaar is wanneer hij probeert in te breken en dat hij zich niet kan verstoppen als er iemand langs loopt.

6. Help inbrekers niet

Het doel is om het de inbrekers zo lastig mogelijk te maken. Zorg daarom dat er geen ladders en opstapjes in de tuin te vinden zijn. Inbrekers kunnen deze gebruiken om op het balkon te komen, bijvoorbeeld, waar het vaak makkelijker is om binnen te komen. Ook prullenbakken die onder ramen staan kunnen als opstapje dienen.

7. Een hek bouwen

Niet alleen werkt het opzetten van een hek preventief, het maakt het voor inbrekers ook lastiger om binnen te komen – en om weg te gaan. U hindert hiermee zijn vluchtroute. Daarnaast werkt een bordje met “Ik waak voor mijn baas” op het hek vaak nog beter.

8. Verberg waardevolle dingen

Computers, televisies, smartphones, sieraden: dat zijn de voorwerpen waar inbrekers naar op zoek zijn. Houd deze daarom uit het zicht en zorg ook dat er niet veel speelgoed los ligt (zowel binnen als buiten). Daaruit kunnen inbrekers opmaken dat er waarschijnlijk ook wel een game console of iets dergelijks aanwezig is.

Uw huis beveiligd tegen inbraak tijdens vakantie (en de rest van het jaar)

Iedere maatregel schrikt een beetje af, maar als u inbraak tijdens vakantie écht wil voorkomen, blijft camerabeveiliging toch het meest efficiënt. Het is immers de enige maatregel die niet alleen preventief werkt, maar ook na een eventuele inbraak nuttig is. Bij VIB Netwerken zijn we gespecialiseerd in veiligheid en verbinden. Wij kunnen alles voor u regelen op het gebied van camerabeveiliging door de gehele installatie te verzorgen, voor zowel woningen als bedrijfspanden. Bovendien maken we gemakkelijk de link naar bijvoorbeeld een live feed voor op uw tablet of smartphone!


Met een gerust hart op vakantie? Lees dan eerst ons gratis whitepaper!