Skip to content

Hoe hou je glasvezelnetwerken in topconditie?

Hoe hou je glasvezelnetwerken in topconditie - VIB Netwerken

De aanleg van glasvezelnetwerken wordt overal in Nederlandse gemeentes verwelkomt. Het is een gigantische vooruitgang in vergelijking met internet over de telefoonkabel, dat moge duidelijk zijn. En bovendien eisen we ook steeds meer van een internetverbinding. Maar hoe hou je gloednieuwe glasvezelnetwerken in topconditie?

Risico’s van glasvezel

Bij glasvezel zal de internetsnelheid niet na verloop van tijd afnemen. Licht is er immers wel of niet, er is geen tussenweg. Dat brengt ook gevaren met zich mee; als er letterlijk of figuurlijk een kink in de kabel zit, is er meteen geen internetverbinding. En dat leidt in iedere branche tot grote paniek.

Daarnaast blijft ook het onderwerp van informatiebeveiliging van belang. Je netwerk en actieve apparatuur moet goed worden beheerd. Daarnaast heb je een aantal service level agreements (SLA’s) afgesproken met de provider (en indirect met de eindgebruikers). Ook dat betekent verplichtingen.

Glasvezelnetwerken beheren en onderhouden

Door glasvezelnetwerken goed te beheren én te onderhouden, blijven zij in topconditie. Dat beheer en onderhoud van een glasvezelnetwerk betekent een enorm takenpakket. Laten we een aantal bekende en tijdrovende voorbeelden bespreken.

1. Verantwoordelijkheid

Allereerst draag je als eigenaar van glasvezelnetwerken altijd de verantwoordelijkheid voor dat netwerk. Zijn er problemen waarvan de oorzaak niet bij de provider of eindgebruiker liggen, dan moet u het oplossen. Is er een veiligheidskwestie, dan ben je juridisch aansprakelijk. Ook wanneer je het beheer en onderhoud uitbesteedt. Denk hier bijvoorbeeld aan het toegangsbeheer tot de PoP stations en de netwerkkasten.

2. Storingen en incidenten

Storingen en incidenten die dus niet door de eindgebruiker of provider kunnen worden opgelost, moet je dus oplossen. Je moet dus de capaciteit of de connecties hebben om snel te kunnen handelen bij dergelijke incidenten.

3. Tekeningen en Klic-meldingen

Een ander bekend probleem van het beheer van glasvezelnetwerken is het omgaan met tekeningen en Klic-meldingen. U heeft niet alleen vóór de aanleg van glasvezel te maken met Klic-meldingen, maar ook bij na-aanleg. En dan moeten ook de tekenpakketten wederom worden aangepast. Als beheerder komt het allemaal op uw bordje.

Lees hier meer over het beheer en onderhoud van glasvezelnetwerken

Checklist voor beheer en onderhoud

Ben je benieuwd naar de volledige checklist voor het beheer en onderhoud van glasvezelnetwerken? We hebben een uitgebreide checklist opgesteld die je de handvatten biedt om hier gestructureerd mee aan de slag te gaan.

Kom meer te weten en download gratis onze whitepaper
‘Uw glasvezelnetwerk in topconditie houden’

Deel dit artikel: