Het is ontzettend belangrijk dat de aanleg van een glasvezel netwerk vakkundig wordt afgerond om later storingen te voorkomen. Daarom moet bij de aanleg al deskundige glasvezel inspectie aanwezig zijn. Daar is de eindgebruiker bij gebaat, maar u als eigenaar van het netwerk natuurlijk ook.

Storingen oplossen behoort immers tot uw takenpakket, wanneer het probleem niet door de eindgebruiker of provider kan worden opgelost. En de meeste storingen kunnen tijdens de aanleg van het netwerk al voorkomen worden door te waken voor vervuiling.

Lees hier meer over het takenpakket van de netwerkeigenaar!

Toetsing op kwaliteit

Na de aanleg van een glasvezel netwerk gaat u het liefst meteen door met het volgende netwerk. Dat is uw specialiteit en daar bent u goed in. Maar u bent ook verantwoordelijk voor het toetsen van de kwaliteit van het netwerk in de aanlegfase. Het hoort immers bij het beheer en onderhoud van glasvezel.

U kunt ervoor kiezen om het beheer en onderhoud uit te besteden. Toch blijft u verantwoordelijk, als de partij die het netwerk in de eerste plaats heeft aangelegd. De door u aangewezen beheerder kan er immers niets aan doen als er veel storingen zijn door fouten die gemaakt zijn in de aanlegfase.

Inspectie op glasvezel vanaf de aanlegfase

Het is mogelijk om glasvezel inspectie present te hebben bij de aanleg van het netwerk. Zo wordt de kwaliteit al getoetst bij de aanleg, wanneer het nog relatief gemakkelijk is om aanpassingen te doen.

Bij VIB Netwerken doen we dat waar mogelijk op die manier. Wanneer wij in een vroeg stadium worden benaderd om het beheer en onderhoud van een glasvezel netwerk te verzorgen, zorgen we dat we in de bouwperiode al aanwezig zijn. Iedere keer wanneer een deel van het netwerk wordt opgeleverd, doen wij een opleveringstoetsing. Pas als wij het accepteren, krijgt u als netwerkbouwer het beheer. En dat kunt u vervolgens weer aan VIB Netwerken overdragen.

Iedereen plukt de vruchten van deze werkwijze. Want zo voorkomen we samen dat er in een later stadium onnodig veel storingen plaatsvinden, zodat we meer aandacht kunnen geven aan de andere 26 taken van het beheer en onderhoud.

Benieuwd naar alle 27 taken van het beheer en onderhoud van glasvezel netwerken? Download hier de gratis checklist!

glasvezel inspectie glasvezelnetwerk onderhoud vib netwerken

Download de gratis checklist