Een camera is de grootste nachtmerrie voor criminelen. Wanneer zij zien dat uw woning of bedrijfspand is voorzien van camerabewaking, wordt de kans kleiner dat u slachtoffer wordt van inbraak of een ander misdrijf.

De meerderheid van camera’s is ongeschikt

Maar die preventieve werking van cameratoezicht is niet genoeg. Veel te veel misdadigers gaan vrijuit doordat camerabeelden van onvoldoende kwaliteit zijn. Of omdat er dummy’s (nep-camera’s) geplaatst zijn. Het Centrum van Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) gaf onlangs aan dat meer dan de helft van de 1,5 miljoen beveiligingscamera’s ongeschikt is.

Het zijn beelden zoals u die regelmatig ziet in Opsporing Verzocht. De politie beschikt over een databank ‘Camera in Beeld’, waardoor zij van meer dan 200.000 particulieren en bedrijven weet waar zij camera’s hebben hangen.

Zo kunnen criminelen sneller opgespoord worden. In theorie, ten minste. Want in de praktijk blijkt dus dat camera’s vaak van onvoldoende kwaliteit zijn.

Camera’s inzetten tegen inbraak

Wilt u uw woning of bedrijfspand met behulp van camera’s beveiligen tegen inbraak, dan is het zaak dat u de camera’s ook juist instelt. Hang ze daarom vooral niet te hoog op, want dan is het dragen van een petje genoeg om anoniem te blijven.

Maar ook de technische instellingen zijn belangrijk. Heeft u een uitstekende beveiligingscamera, maar slaat u de beelden te gecomprimeerd op, dan blijft er niets nuttigs over. Zorg ook dat de datum en tijd op de juiste manier zijn afgesteld.

> Waar moet een beveiligingscamera aan voldoen?

Samen beveiligen tegen misdaad

Camerabewaking doet u vooral voor uzelf of voor uw bedrijf. Maar door uw camera bij de politie te registreren, kunt u er ook anderen mee helpen. Een verdachte op de vlucht die langs uw woning of bedrijf rijdt maar inmiddels zijn bivakmuts heeft afgedaan, zou zo tóch geïdentificeerd kunnen worden.

Daarbij spelen privacy en de AVG geen grote rol meer. De politie mag uw camerabeelden als bewijs gebruiken. Alleen politiemedewerkers krijgen de beelden te zien.

Ga voor kwaliteit en samenwerking

Het CCV komt tot dezelfde conclusie. We moeten op twee fronten stappen zetten op het gebied van camerabewaking. Ten eerste moet de kwaliteit van camera’s omhoog, óf qua resolutie en verbinding óf qua technische instellingen. Ten tweede moeten we massaal onze camera’s aanmelden bij de politie, zodat we elkaar kunnen helpen bij het opsporen van misdadigers. Daarom heeft het CCV de campagne ‘Excellent Cameratoezicht’ gelanceerd.

Heeft u camera’s (of dummy’s) maar zijn deze nog niet aangemeld bij de politie? Scroll dan op deze pagina van de politie naar beneden en vul het formulier in!


Lees in ons gratis whitepaper wat u allemaal kunt doen om de veiligheid van uw woning of bedrijf te verbeteren!

VIB whitepaper 'uw parter in veiligheid'

Download gratis ons whitepaper over veiligheid