20.000 varkens dood in Erichem door grootste stalbrand ooit (De Gelderlander, 27 juli 2017)

De stalbrand afgelopen zomer in Erichem heeft voor veel ophef gezorgd. Binnen twee maanden onderzocht het kabinet of er extra maatregelen genomen kunnen worden om brandveiligheid in stallen te bevorderen. Maar als varkens verbeterde brandveiligheid kunnen krijgen, dan ouderen toch zeker ook?!

Hopelijk heeft u nog geen problemen gehad met (brand)veiligheid in de zorg. Toch weten we allemaal dat een ongeluk in een klein hoekje zit: kaarsen onder het gordijn, een waterkoker op het fornuis, kortsluiting door een oud apparaat of iets in de magnetron wat er absoluut niet in mag. Allemaal zijn het kleine dingen die vergeetachtige of dementerende ouderen zo maar kunnen overkomen. Het resultaat kan echter catastrofaal zijn. Daarom heeft de brandveiligheid in de zorg een kwaliteitsinjectie nodig.

Kwaliteit voorop bij brandveiligheid

Zesjescultuur binnen het onderwijs wordt deels nog geaccepteerd, maar brandveiligheid in de zorg is een ander verhaal. Dit vereist minimaal een 9 op kwaliteit en het liefst een perfecte 10. Een plek waar mensen zich veilig zouden moeten voelen moet ook daadwerkelijk veilig zijn, zowel tegen brand als bijvoorbeeld diefstal.

Persoonlijke oplossing

Ieder gebouw is anders, dus heeft u een oplossing voor brandveiligheid nodig die speciaal voor u is ontwikkeld. Het helpt niet als u kunt kiezen uit vooraf bepaalde pakketten waarbij geen rekening is gehouden met uw specifieke situatie. Het kan voordeliger zijn in aanschaf, maar zal uiteindelijk leiden tot een hogere Total Cost of Ownership (TCO). Zo zal u na de aanschaf meer kosten moeten maken voor onderhoud, het verhelpen van storingen of andere technische problemen.

Er worden gelukkig geen boetes opgelegd bij slecht geïnstalleerde brandmelders, maar wat wel kan gebeuren is dat als er teveel loze meldingen zijn de brandweer een rekening gaat sturen voor het uitrukken. Om onnodig uitrukken te voorkomen vindt er tegenwoordig verificatie plaats, (d.w.z. de brandweer belt met de locatie als er een brandmelding binnenkomt). Dit is overigens alleen van toepassing als de brandmelding vanuit een automatische rookmelder komt, een melding vanuit een handmelder is in principe een bewuste handeling dus wordt er direct uitgerukt door de brandweer.

Naast hoge kwaliteit wilt u een persoonlijk oplossing, specifiek voor uw situatie. Dit kost vaak veel geld, terwijl de zorg het al krap genoeg heeft met alle bezuinigingen.

Veiligheid en privacy

Naast brandveiligheid is ook veiligheid en de bijbehorende discussie over privacy een hot topic. Ouderen zijn een makkelijk doelwit als het gaat om diefstal. Bovendien kunnen ze diefstal verwarren met vergeten waar ze iets hebben gelaten. Daarom kiezen steeds meer instanties om camera’s te plaatsen. Dit levert vaak wel de nodige discussies over privacy op. Als er dan uiteindelijk toch camera’s geplaatst worden, is de kwaliteit van het beeld vaak zo slecht dat ze weinig nut hebben. De enigen die profiteren van slechte bewakingsbeelden, zijn criminelen. Ook hier geldt dus dat kwaliteit voorop staat.

Uw mensen, onze techniek

De inspecteur komt in ieder geval 1 keer per jaar langs als u een installatie heeft die doormeldt aan de brandweer. Maar brandveiligheid is meer dan één keer per jaar. Bij een onderhoudscontract  komen wij sowieso 1 keer per jaar langs. De norm is belangrijk, maar uw inzicht en wensen nog meer. U en uw medewerkers zijn experts voor wat betreft het gebouw. Daarom werken we bij VIB-Netwerken samen met u om tot de meest veilige oplossing te komen. Brandveiligheid is een combinatie van mens en techniek: uw mensen, onze techniek.

Zo doen we het in één keer goed. U krijgt bij VIB Netwerken een oplossing waar u nog langer profijt van zal hebben. Wij zijn officieel dealer en leverancier van Bosch. Dit merk is modulair waardoor de geldigheidsduur kan worden aangepast door delen van de apparatuur gefaseerd te vernieuwen. Uw branddetectiesysteem is dus minder snel aan vervanging toe, wat uw TCO ten goede komt.

Kwaliteitsbeheersing

Om de kwaliteit van het branddetectiesysteem te waarborgen, doet VIB-Netwerken aan kwaliteitsbeheersing. Hiermee krijgt u inzicht in de prestaties van het systeem, door middel van vier instrumenten op verschillende niveaus.

Kwaliteitsplan (strategisch niveau)
Samen stellen we hoofddoelstellingen op. Met behulp van leveranciersaudits gaan we het systeem evalueren.

(K)PI-besturing (operationeel niveau)
Met behulp van (Key) Performance Indicators kunnen we de historische gegevens van het branddetectiesysteem analyseren. Deze ervaringen gebruiken we om de toekomstige resultaten te verbeteren.

Kwaliteitsinspecties (operationeel niveau)
Uiteraard kunt u ons werk controleren, maar wij zullen ook onze eigen kwaliteitscontroleurs inzetten. Hierdoor hoeft u enkel nog sporadisch, door middel van steekproeven, de kwaliteit te controleren.

Werkplekinspecties (operationeel-strategisch niveau)
Naast een hoge kwaliteit van het branddetectiesysteem, moet ook de kwaliteit op de werkplek van hoog niveau zijn. Persoonlijke beschermingsmiddelen, vergunningen, certificaten, netheid van monteur en vervoer: we inspecteren alles.


Wilt u de veiligheid van uw pand ook een kwaliteitsinjectie geven? Lees dan ons whitepaper!