Iedere keer dat een grote brand uitbreekt, wordt de regelgeving rond brandveiligheid aangescherpt. Het Bouwbesluit is zeer calamiteit-gestuurd en meestal is een moderne brandmeldinstallatie verplicht. Maar waar krijgt u mee te maken wanneer u een brandmeldinstallatie gaat kopen?

Hoshino Europe uit Mijdrecht is een groothandel in muziekinstrumenten. En ook TOTO, Metallica, Di-Rect en Billy Joel zijn een aantal van de klanten van het bedrijf. Maar ook Hoshino Europe zit in de situatie dat een brandmeldinstallatie verplicht is.

“Mensen vragen om gitaren, niet om brandmeldinstallaties. Maar dat maakt ze niet minder belangrijk! Mensen zijn immers onvervangbaar,” aldus de finance & hr-manager van het bedrijf.

De verouderde brandmeldinstallatie verplicht vervangen

Het huidige pand van Hoshino Europe was voor de verhuizing vijf jaar lang niet onderhouden en dus moest de brandmeldinstallatie verplicht worden vervangen. Hoshino Europe: “De brandmeldinstallatie zag er niet oud uit, integendeel. Het was de brandweer die ons vertelde dat het systeem verouderd was.” Het bleek dat het systeem dertien jaar geleden was geplaatst. En qua technologie is dat een wereld van verschil, vergeleken met nu.

Daarom moest Hoshino Europe een nieuwe brandmeldinstallatie kopen. “Het is iets waar je liever niet mee bezig bent, maar waar je toch een goede partner voor wilt hebben,” zegt de finance & hr-manager over brandveiligheid.

“Een goede brandmeldinstallatie bespaart geen geld, maar een slechte brandmeldinstallatie kost geld.”

Finance & hr-manager Hoshino Europe

Een brandmeldinstallatie die het Bouwbesluit overtreft

Die partner heeft de groothandel gevonden in VIB Netwerken, waarmee ruimschoots aan de eisen van het Bouwbesluit wordt voldaan. “We hebben installaties meegemaakt die om de twee of drie dagen loze meldingen gaven,” aldus Hoshino Europe. En loze meldingen kosten geld, er zal immers toch iemand van het beveiligingsbedrijf langskomen. “Daar hebben we nu dus helemaal geen last van. Een goede brandmeldinstallatie bespaart geen geld, maar een slechte brandmeldinstallatie kost geld.”

Uit cijfers van de Brandweer blijkt dat 90% van alle automatische brandmeldingen waarvoor de brandweer uitrukt, onterecht is. De loze meldingen worden met name veroorzaakt door verouderde installaties en verkeerd gebruik. Daarom is ook onderhoud ontzettend belangrijk.

Hoshino Europe: “De samenwerking met VIB Netwerken verloopt uitstekend, kan ik wel zeggen. Ik merk dat VIB Netwerken de nazorg proactief oppakt. Vanuit het onderhoud krijgen wij ook te horen wanneer iets aan vervanging toe is en zo vervangen we stapsgewijs onze complete installatie.

“Geen leverancier, maar een partner”

Bent u genoodzaakt een nieuwe brandmeldinstallatie te kopen, dan staat u voor een ingewikkelde maar belangrijke beslissing. “Ik kan best begrijpen dat het voor veel bedrijven lastig is om hiermee aan de slag te gaan. Het is heel ingrijpend, ook financieel. Het is daarom vooral belangrijk dat je geen leverancier zoekt, maar een partner,” aldus Hoshino Europe.

Lees hier het complete verhaal van Hoshino Europe!


Hoe oud is uw brandmeldinstallatie? Wacht niet tot het te laat is, maar handel preventief! Neem contact op of download ons gratis whitepaper: ‘Een veilig bedrijfspand’