branddetectiesysteem onderhoud tco nijmeegse vierdaagse vib netwerkenIeder gebouw heeft muren, ramen, deuren en een dak. En als er brand uitbreekt, is dat een altijd een groot probleem. Deze zaken zijn echter wel de enige gelijkenissen tussen verschillende gebouwen. Dat betekent dat ook een branddetectiesysteem en het onderhoud van dit systeem bij het pand moet passen. Hier volstaat een standaardoplossing niet, die bestaat immers niet bij brandveiligheid.

In de week voor de Nijmeegse Vierdaagse bleek dat onder andere tenten en podia te dicht op elkaar en te dicht op bestaande gevels stonden. Nijmegen besloot echter om zich bewust niet aan de nieuwe landelijke regelgeving te houden. Burgemeester Hubert Bruls en directeur van de Vierdaagsefeesten Teddy Vrijmoet zeggen dat de festiviteiten niet in hun huidige vorm kunnen bestaan én tegelijkertijd voldoen aan de regelgeving.

Het betreft het Besluit Brandveilig Gebruik en Basishulpverlening Overige Plaatsen van 4 oktober 2017. Dit document bevat onder andere de verplichte afmetingen van een trap.

branddetectiesysteem onderhoud vib netwerken brandveiligheid

Brandveiligheid is meer dan regels

De richtlijnen en regelgeving bij brandveiligheid zijn weliswaar belangrijk, maar niet allesbepalend. Zoals gezegd is immers ieder gebouw anders, waardoor het onmogelijk is een ondubbelzinnige, gestandaardiseerde wetgeving te formuleren. Er zal altijd ruimte blijven voor interpretatie. In Nijmegen hebben ze ervoor gekozen om enkele strakke regels (zoals bovenstaande) te negeren, om de kwaliteit van het evenement te waarborgen.

Bij de Nijmeegse Vierdaagse is het met brandveiligheid al sinds jaar en dag prima in orde, daarom lijkt het er in dit geval ook niet op dat er sancties volgen. De burgemeester geeft ook aan dat ze altijd goed hebben gekeken naar waar de risico’s liggen, in plaats van het onderzoeken van de gevolgen van een mogelijke calamiteit. De risico’s zijn ieder jaar echter zeer gering.

De situatie is exemplarisch voor wat zich binnen veel bedrijven en huishoudens afspeelt. Er zijn regels met betrekking tot brandveiligheid, maar deze zijn enorm ingewikkeld en multi-interpretabel. Het is een standaardisering van iets wat eigenlijk niet te standaardiseren valt.

Een geschikt branddetectiesysteem en professioneel onderhoud

Hoewel een branddetectiesysteem grotendeels ook een standaard oplossing is, blijft een persoonlijke aanpak essentieel. Het aantal rookmelders en hun positie is uiteraard sterk afhankelijk van het gebouw en de inrichting. Daarnaast zijn kwaliteit van het systeem en een vakkundige projectering en installatie uiteraard erg belangrijk, daarom installeren wij altijd Bosch Security Systems.

Bij VIB Netwerken vinden we het belangrijk dat een branddetectiesysteem voldoet aan de regelgeving, maar we kijken verder dan dat. Zo houden we rekening met de Total Cost of Ownership, die bij ons relatief laag ligt doordat wij ook het jaarlijkse onderhoud verzorgen. Bij VIB Netwerken werken alleen gediplomeerde vakmensen aan brandmeldinstallaties: projecteringsdeskundigen, onderhoudsdeskundigen en installatiedeskundigen. Bovendien kunt u bij ons terecht voor uw volledige technische zorg, van televisie en internet tot camera’s en branddetectiesystemen.


Wilt u weten hoe u uw gebouw brandveilig maakt? Lees het in ons gratis whitepaper!