Veiligheid is altijd belangrijk, maar behoeft extra aandacht binnen de industrie. Dat geldt voor brandveiligheid, gezien alle bedrading en brandbare materialen, maar ook wat betreft diefstal en inbraak. Binnen de industrie zullen criminelen niet op zoek gaan naar grote hoeveelheden contant geld, maar waarschijnlijk wel naar apparaten en materialen van hoge waarde. Daarnaast zijn er ook leveranciers of werknemers die kwaad in de zin hebben. Met welke veiligheidsrisico’s heeft uw fabriek te maken?

De uitdagingen van camerabeveiliging in industrie

Camerabeveiliging in industrie kan de oplossing zijn voor veel problemen. Het heeft immers een dubbele functie; het plaatsen van camera’s werkt zowel preventief (link blog) als bij het identificeren van daders.

Toch is het geen abc’tje. Het implementeren van cameratoezicht binnen de industrie wordt bemoeilijkt door een aantal factoren.

Grootte van objecten

Binnen de industrie wordt veel gebruikgemaakt van grote, kostbare apparatuur en dergelijke. Deze objecten wilt u natuurlijk goed beveiligen, ook met behulp van camerabewaking. En het liefst op zo efficiënt mogelijke wijze.

Inkomend en uitgaand verkeer

Er is constant beweging in de industrie, het is een komen en gaan van verschillende leveranciers. Te vaak zijn er problemen tussen fabrikant en leverancier over wat wel en niet geleverd is. Daarom is het belangrijk de (dock) deuren en parkeerterreinen te monitoren met behulp van camerabeveiliging.

Dode hoeken

Omdat er in industriële panden vaak veel gangen en kamers zijn, zijn er vaak ook veel dode hoeken. Na verloop van tijd weet iedereen precies waar wel en geen cameratoezicht is. Daarnaast zijn vaak ook extra ogen gewenst in het magazijn.

Regels voor camerabeveiliging in industrie

De regels omtrent cameratoezicht zijn ingewikkeld, met name bij camerabeveiliging in industrie. Bovendien is sinds 25 mei 2018 de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. De nieuwe regels over privacy gelden voor iedereen, maar zeker voor bedrijven. En als uw bedrijf gebruikmaakt van camerabewaking, kan dat een extra risico zijn.

De belangrijkste regels voor camerabeveiliging in industrie waar u rekening mee moet houden:

  • Camerabeveiliging moet gerechtvaardigd zijn; waarom is het noodzakelijk en waarom kan uw doel niet behaald worden met minder ingrijpende middelen? Eerder genoemde uitdagingen zouden hiervoor een reden kunnen zijn.
  • De ondernemingsraad (als u die heeft) moet toestemming geven om camerabeveiliging in industrie te plaatsen.

Camerabeveiliging als maatregel

Naast het plaatsen van de camera’s en schermen om alles te controleren, zijn er ook andere maatregelen. Zo kunt u ervoor kiezen om stickers te plaatsen op de hekken rondom uw terrein. Hiermee laat u aan zowel personeel als bezoekers zien dat u gebruikmaakt van cameratoezicht. Ook dit heeft een dubbele functie, namelijk preventief en waarschuwend.

Wat betreft het cameratoezicht, adviseren wij u intelligente camerabewaking in te zetten. Dat wil zeggen: camera’s die inschakelen door middel van bewegingsdetectie en patroonherkenning. Zo worden er geen opnames gemaakt wanneer dat niet nodig is en hoeft u minder data op te slaan. De camera’s schakelen alleen in als er iets gebeurt wat niet normaal is.

Storingen en onderhoud

Geen enkel systeem is perfect, daarom is het prettig om een goede en betrouwbare storingsdienst te hebben. VIB Netwerken helpt u niet alleen aan complete en geschikte camerabeveiliging in industrie, maar we verzorgen ook het onderhoud en bieden hulp bij storingen. Zo kunnen we u ontzorgen en uw bedrijf beveiligen.


Veiligheid is van cruciaal belang in de industrie. Lees het in ons whitepaper ‘Een veilig bedrijfspand’