27 dingen. Dat houdt het beheer van glasvezel in. Het zijn taken die stuk voor stuk de juiste expertise vergen. Sommige komen slechts incidenteel voor, anderen gaan altijd door. In onderstaande infographic bespreken we de kennis en capaciteit die u als beheerder van een glasvezelnetwerk in huis moet hebben, verdeeld in drie onderdelen.

Download hier de volledige checklist met alle 27 taken!

infographic beheer van glasvezel glasvezelnetwerk vib netwerken

Infographic: Wat komt er kijken bij het beheer van glasvezel?

Technische ondersteuning

Allereerst moet u technische ondersteuning kunnen bieden. Dat betekent onder andere dat u kabelschades moet kunnen repareren en na-aanleg kunt realiseren. Maar ook claim management, FTU verplaatsingen, netwerkadministratie en revisie zitten in het takenpakket van de beheerder van een glasvezelnetwerk.

Altijd stand-by

Maar misschien is het verhelpen van storingen wel het belangrijkste onderdeel. En daarvoor moet u altijd stand-by staan. Niet voor het moment dat één huishouden zonder verbinding zit, maar met name voor die keren dat een volledige woonwijk of een bedrijventerrein de verbinding kwijt is. Een ongeluk zit in een klein hoekje: er hoeft maar één iemand geen Klic-melding te doen en uw glasvezelkabel te beschadigen…

Monitoring

Naast het verlenen van technische ondersteuning, dient u uw netwerk ook altijd te monitoren. Temperatuur, luchtvochtigheid, videobewaking, enzovoorts. Hiermee waarborgt u de veiligheid en bedrijfszekerheid van uw netwerk én dus ook de veiligheid van de eindgebruiker.

Overleg bij beheer van glasvezel

Tot slot hoort ook overleggen bij het beheer van glasvezel. Zo heeft u regelmatig contact (en halfjaarlijks overleg) met gemeenten. Maar u moet ook instemmingsbesluiten en vergunningen aanvragen bij de vergunningverlenende instellingen, bijvoorbeeld.

Alle 27 taken in één klap voltooien

Er is een manier om alle 27 taken in één keer te tackelen, door het beheer en onderhoud uit te besteden aan een externe partij. U blijft echter verantwoordelijk, dus zoek wel een partij die u vertrouwt. Een partij waarvan u zeker weet dat ze het beheer en onderhoud zorgvuldig en volledig aanpakken.

Bij VIB Netwerken beheren we uw glasvezelnetwerk alsof het van onszelf is: met volledige zorg en aandacht. En daar hebben we ook de benodigde kennis en capaciteit voor in huis. Voor alle 27 taken die bij het beheer en onderhoud van glasvezel horen.

Download de volledige checklist en ontdek wat u te doen staat!

beheer van glasvezel glasvezelnetwerk onderhoud vib netwerken

Download de gratis checklist