Skip to content

Hoe Mabin Groningen haar glasvezelnetwerken beheert [REVIEW]

Hoe Mabin Groningen haar glasvezelnetwerken beheert [REVIEW]

De Maatschappij voor Breedband in Nederland (Mabin) is in 2014 opgericht om de buitengebieden van Nederland te voorzien van snelle, betrouwbare en betaalbare verbindingen. De organisatie is met name gericht op de ‘witte buitengebieden’, oftewel waar nog geen coaxnetwerk ligt. Daar is de behoefte naar glasvezel immers groter.

Vanuit Mabin worden met de hulp van TINC, een investeerder in infrastructuur, allerlei lokale glasvezelprojecten opgezet – van vraagbundeling tot oplevering. Zo ook in Groningen, onder de noemer van Mabin Groningen. In Noord-Brabant is Mabib (Maatschappij voor Breedband in Brabant) actief. Met het initiatief GlasDraad wordt vraagbundeling in andere buitengebieden georganiseerd om nieuwe projecten te ontwikkelen.

Samenvatting van de review:

  • Focus houden op de aanleg van nieuwe netwerken
  • Vakmanschap en specialisme in beheer en onderhoud
  • Een betrouwbare partner

De uitdaging: Eigen glasvezelnetwerken beheren

Vanaf het moment dat Mabin begon met het aanleggen van glasvezelnetwerken, was het al duidelijk voor Gerrit Franken, manager operations van GlasDraad: “We hadden nog geen netwerken, we waren bezig om Mabin Groningen in de benen te krijgen. Maar we wisten al zeker dat we een partij nodig hadden die het beheer en onderhoud voor ons zou regelen.”

Wij zijn niet de techneuten die aan de knoppen draaien om te zorgen dat het netwerk blijft functioneren.

Gerrit Franken, Manager Operations Mabin (GlasDraad)

Het vergt specifieke kennis en voldoende capaciteit om het beheer en onderhoud van glasvezelnetwerken te kunnen verzorgen. “We zijn geen specialist. We zijn niet de techneuten die aan de knoppen draaien om te zorgen dat het netwerk blijft functioneren,” aldus Gerrit. “Nee, we houden het bij het aanleggen van de netwerken.”

De oplossing: Een externe beheerder

Mabin ging dus al gauw op zoek naar een externe beheerder aan wie het de taken toevertrouwde. Gerrit: “We wilden daarbij niet een van de velen zijn, zoals bij een grote partij. Ik kan zelf wel inschatten wat iemand nodig heeft om het beheer en onderhoud vakkundig vorm te geven. Zo gingen we op zoek naar een kleinere partij die het vakmanschap in huis heeft én klantvriendelijk is. Die kwaliteiten vonden we bij VIB Netwerken.”

We wilden niet een van de velen zijn, zoals bij een grote partij.

Gerrit Franken, Manager Operations Mabin (GlasDraad)

Bij VIB Netwerken kwam Gerrit in contact met Stef Kuiterman, contractmanager beheer en onderhoud. “We gingen vlot aan de slag met Mabin en hebben tijdens de bouwperiode al toezicht en toetsing op de kwaliteit gehad. Het netwerk wordt in delen opgeleverd en iedere keer doen wij dan een opleveringstoetsing. Als wij het accepteren, dan krijgt de netwerkbouwer het beheer. Die draagt het vervolgens over aan ons.”

Het resultaat: Vakmanschap en rust

Gerrit is zeer tevreden over de samenwerking met VIB Netwerken: “Met de door ons beschikbaar gestelde systemen, doet VIB Netwerken haar ding. Ze nemen daadwerkelijk de beheerderstaken van het netwerk in ontvangst. Ze toetsen of het volgens de eisen gebouwd is, zowel geografisch als technisch.”

We benutten het specialisme van VIB Netwerken, zodat we zelf de rust hebben om bezig te gaan met andere dingen.

Gerrit Franken, Manager Operations Mabin (GlasDraad)

Door het beheer en onderhoud uit te besteden aan VIB Netwerken, kan Mabin de focus houden op het aanleggen van nieuwe glasvezelnetwerken, onder andere. Gerrit: “We benutten graag het specialisme van VIB Netwerken, zodat we zelf de rust hebben om bezig te gaan met andere dingen. Zoals IT, processen en systemen of het ontwikkelen van nieuwe technieken.”

“Vakmanschap en specialisme zijn het allerbelangrijkste. Bij GlasDraad gaan we bijvoorbeeld niet met een lasmachine aan de slag. Er zijn misschien wel werknemers die het kunnen, maar het is niet onze specialiteit,” aldus Gerrit. “Die verantwoordelijkheid leggen we bij VIB Netwerken, al blijven we natuurlijk op papier verantwoordelijk als eigenaar.”

VIB Netwerken is een betrouwbare partner gebleken voor Mabin, in plaats van enkel een externe partij die het beheer en onderhoud verzorgt. En zo worden er samen stappen gezet, ziet ook Gerrit: “Ik weet dat VIB Netwerken vooruit wil, dat willen wij ook. We zijn in onze markt nog niet supergroot, VIB Netwerken ook niet. Dat is een mooi evenwicht en zo groeien we samen.”

Hoe beheer je jouw glasvezelnetwerken?

Het beheer en onderhoud van glasvezelnetwerken is een enorm takenpakket wat specifieke kennis en voldoende capaciteit vergt. Maar ook als je het uitbesteedt, blijf je verantwoordelijk. Dat maakt het ontzettend belangrijk om met een betrouwbare partij in zee te gaan. Een partij waarvan je zeker weet dat ze je netwerk zullen beheren alsof het hun eigen is.

We leggen de weg aan, maar zonder stoplichten. VIB Netwerken zorgt dat er geen gaten in de weg komen.

Gerrit Franken, Manager Operations Mabin (GlasDraad)

Gerrit: “We moeten ons niet te veel laten leiden door serviceproviders om van alles te doen. Wij zijn verantwoordelijk voor het passieve glasvezelnetwerk. Oftewel: wij leggen de weg aan, maar zonder stoplichten. En VIB Netwerken zorgt dat er geen gaten in de weg komen en repareert waar nodig. Gelukkig weten ze heel goed waar de weg ligt en waar de drukke knooppunten zitten.”

Zoek je ook een oplossing voor het beheer en onderhoud van je glasvezelnetwerk? We gaan graag het gesprek met je aan. Neem direct contact op of ontdek het volledige takenpakket van de beheerder in onze gratis checklist!

Kom meer te weten en download gratis onze whitepaper
‘Uw glasvezelnetwerk in topconditie houden’

Deel dit artikel: