Slaan de snelle internetverbindingen van glasvezel een nieuwe kloof tussen stad en land? Al jaren mopperen bewoners en bedrijven in de landelijke buitengebieden dat ze qua internet hopeloos achterlopen ten opzichte van de (Randstedelijke) gebieden. Maar klopt dit gemopper nog wel, nu veel nieuwe partijen glasvezel in het buitengebied, de witte gebieden van Nederland, gaan aanleggen?

De remmende werking van KPN en Ziggo

De duopolie van KPN en Ziggo zorgt voor een remmende werking in de telecommarkt. Voorbeelden hiervan zijn het trage uitrollen van glasvezelnetwerk en ‘kruissubsidiëring’. Bij dit laatste dalen de mobiele tarieven, maar schroeven de providers de vergoeding voor vaste verbindingen omhoog.

Kabelaar Ziggo/UPC bereikt 7 miljoen adressen, waarvan er 4 miljoen daadwerkelijk een snelle kabelverbinding (tot 400 megabit per seconde) afnemen. Het kabelnetwerk wordt echter niet actief uitgebreid naar de buitengebieden, want de aanlegkosten zijn te hoog. KPN investeert vooral in glasvezel tot aan de wijkkast, niet tot aan de stoep. Dat klinkt als een klein verschil maar het scheelt een hele hoop graafwerk. Vanaf de wijkkast kan VDSL een snelheid van 400 megabit per seconde bereiken – niet op het platteland.

Maar als we deze factor nu buiten beschouwing laten, welke regio heeft dan de beste vooruitzichten?

De stad loopt meer achter dan iedereen denkt

Eindhoven is als “techcentrum” een uitzondering met 75% glasvezelaansluitingen. Veel steden in de Randstad zitten daar ver onder, zoals Amsterdam met slechts 17%, Den Haag met 9% en Utrecht met 21%. In Rotterdam heeft zelfs maar 3% van de huishoudens toegang tot glasvezel, ondanks het besluit van de gemeente in 2004 om binnen tien jaar iedereen te voorzien van het snelle internet.

Er is dus nog veel werk aan de winkel met betrekking tot aanleg van glasvezel in de grote steden. Ziggo en KPN leggen glasvezel aan tot op tientallen of honderden meters van het huis; daarna gaat het internetverkeer via het oude kabel- en kopernetwerk. En juist dit is een flinke beperking in veel grote steden. Het aanleggen van glasvezel tot in het huis is een gigantische klus en gezien de kosten zal dit maar mondjesmaat worden doorgezet.

Glasvezel zorgt dat buitengebied steeds beter scoort

In Gelderland, Overijssel en Noord-Brabant hebben al veel mensen in het buitengebied glasvezel tot aan de voordeur. In sommige gemeenten, zoals Almelo, Harderwijk en Hilvarenbeek, zelfs boven de 90%. Schiermonnikoog is kampioen glasvezelinternet met 99%. In vergelijking tot de Randstad is dit een enorm verschil.

Toch zijn er nog genoeg gebieden die nog zonder glasvezelverbinding zitten. Grote delen van Noord-Holland, Zeeland, Friesland, Groningen en Drenthe zijn nog niet aangesloten. Er gloort echter hoop. Nieuwe partijen in de glasvezelmarkt werken intensief samen met provincies en gemeenten om deze witte gebieden zo snel mogelijk aan te sluiten op glasvezel.

VIB Netwerken ziet veel kansen op het gebied van het aanleggen en beheren van  glasvezelnetwerken in de witte gebieden van Nederland. Wij zijn gespecialiseerd in de aanleg van zowel bovengrondse als ondergrondse netwerken. Daarnaast ontwerpen, leveren en installeren wij ook merkonafhankelijke Multi- en Singlemode glasvezelnetwerken voor een snelle en betrouwbare overdracht van data, video, IP/TV en voice.


Download ons whitepaper en bouw ook een waardevolle verbinding op!

glasvezel buitengebied stad vib netwerken