Glasvezel komt regelmatig in het nieuws, maar toch het voor veel mensen nog niet duidelijk wat het precies is – en wat het verschil is met de huidige verbindingen. Er valt veel te zeggen over waarom glasvezel voordelen biedt ten opzichte van kabel of dsl. VIB Netwerken kan verschillende soorten glasvezel aanleggen en daarom leggen we u in deze blog alles uit over deze technologie.

Waarom glasvezel aanleggen?

Er zijn meerdere redenen waarom glasvezel wenselijk is, in zowel steden als het buitengebied wordt dan ook steeds vaker glasvezel aangelegd. Het is nu ook een goed moment om over te stappen op een glasvezelverbinding. Van alle data ter wereld, is 90% gegenereerd in de laatste twee jaar, volgens IBM. Meer data betekent ook dat we nieuwe, snellere verbindingen nodig hebben.

Glasvezel aanleggen is echter niet iets dat altijd probleemloos gaat. Bij de aanleg van glasvezel bij Deventer is binnen een week drie keer een gasleiding geraakt. Het is dan ook van groot belang dat u de werkzaamheden door ervaren experts laat uitvoeren. Ook dan bestaat de kans dat er een gasleiding wordt beschadigd, maar die herkennen de situatie dan wel meteen en weten wat hen te doen staat.

Voordelen van glasvezel

In vergelijking met kabel of dsl, biedt glasvezel meerdere voordelen op het gebied van verbinding. We gebruiken het internet voor vrijwel alles: van werken tot gamen en van camerabeveiliging tot belastingaangifte. De technologische ontwikkelingen gaan steeds sneller en de kwaliteit van de verbinding wordt daarom steeds belangrijker. Glasvezel is onmisbaar in deze ontwikkelingen, want de huidige infrastructuur is niet goed genoeg om nieuwe technologieën volop te benutten.

1. Sneller internet

Ten eerste is een glasvezelverbinding vele malen sneller dan de kabel. Bij kabel kan de downloadsnelheid oplopen tot 200 Mbps, bij glasvezel tot 1 Gbps. Dat betekent dus tot vijf keer sneller internet dan via de kabel, of zelfs ruim tien keer zo snel als via een dsl-verbinding.

2. Een stabiele verbinding

Een glasvezelverbinding maakt gebruik van licht, in plaats van stroom. Daardoor is elektromagnetische ruis verleden tijd en is de verbinding altijd stabiel. Dat is ook wel nodig, gezien de groeiende hoeveelheid data waar iedereen mee te maken krijgt.

3. Gelijke upload- en downloadsnelheid

De downloadsnelheid bij glasvezel wordt sterk verbeterd, ten opzichte van andere verbindingen. Het grootste verschil zit echter in de uploadsnelheid: bij een kabelverbinding bedraagt deze ongeveer 10% van de downloadsnelheid, bij een glasvezelverbinding is de uploadsnelheid gelijk aan de downloadsnelheid. Uploaden is dus 50 keer sneller!

4. Future-proof

Het is duidelijk dat glasvezel, in tegenstelling tot kabel, een belangrijke rol heeft in de toekomst. Hoge snelheden en veilige verbindingen zijn al gegarandeerd, maar de technologie biedt tevens ruimte voor toekomstige verbeteringen. Het mooiste ligt waarschijnlijk nog voor ons.

Soorten glasvezel

Er zijn verschillende soorten glasvezel, maar het verschil zit voornamelijk in de cladding en de kern, waarbij de cladding de laag is die zich om de kern heen bevindt. Deze beide delen hebben een verschillende brekingsindex, dat wil zeggen dat het licht dat door de glasvezel heen gaat, wordt gereflecteerd. Er zijn echter twee (of drie) verschillende soorten glasvezel. Bij iedere soort wordt de techniek op een andere manier gebruikt.

Multimode glasvezel

Er zijn twee verschillende soorten multimode glasvezel, namelijk step-index en graded-index. De kern is bij multimode glasvezel bijna net zo groot in diameter als de cladding, waardoor meerdere lichtstralen in allerlei richtingen door de kern gestuurd kunnen worden. Bij step-index is het signaal aan het einde van de kabel door verstrooiing beduidend breder geworden, met als gevolg een maximale bandbreedte van ongeveer 200 MHz. Bij graded-index multimode glasvezel is de brekingsindex binnen in de kern groter dan aan de rand van de kern. Dat betekent dat de signalen die langs de rand van de kern verstuurd worden weliswaar meer afstand moeten afleggen, maar langs de rand kan dit met een hogere snelheid dan midden in de kern. Daardoor is er minder verstrooiing en kan er een bandbreedte tot wel 3 GHz behaald worden. Daarom is multimode glasvezel eigenlijk alleen geschikt voor korte afstanden (tot ongeveer 500 meter).

Single mode glasvezel

Bij single-mode is de kern veel kleiner dan de cladding, waardoor het licht alleen recht in en door de kabel gestuurd kan worden. Het lichtsignaal wordt daardoor niet verstrooid en hiermee kunt u daardoor een bandbreedte tot wel 50 GHz behalen. Voor lange afstanden (meer dan ongeveer 500 meter, tot wel honderd(en) kilometers) is deze techniek daarom een ideale oplossing.

Glasvezel aanleggen met VIB Netwerken

U merkt, glasvezel is een ingewikkelde techniek om te begrijpen, maar ook om uit te leggen. Er zitten veel haken en ogen aan en welke soort glasvezel u nodig heeft is compleet afhankelijk van uw specifieke situatie: maatwerk is vereist. Bij VIB Netwerken bieden we dit maatwerk en wij adviseren u graag wat voor u de beste oplossing is. Uiteraard kunnen we ook de glasvezel aanleggen, iets waar we met name in Noord-Nederland al jaren ervaring mee hebben.


Meer weten over het belang van goede, snelle, veilige verbindingen? Download dan ons gratis whitepaper!