Derde DDoS-storing ABN Amro binnen 24 uur; ook ING getroffen (NOS, 28 januari 2018)

De overheid en de financiële sector worden het meest geplaagd door cyberaanvallen. Begin dit jaar was het weer raak met gerichte DDoS-aanvallen op de ABN Amro, ING, Rabobank en Belastingdienst. Ook productiebedrijven en detailhandel krijgen steeds vaker te maken met cyberaanvallen. Het is daarom de hoogste tijd om actie te ondernemen en digitale veiligheid de aandacht te geven die het verdient.

De cijfers

De Nederlandse overheid en de financiële sector worden het meest getroffen door cyberaanvallen, meldt Dimension Data in de jaarlijkse Executive’s Guide voor het Global Threat Intelligence Report van NTT Security.

Overheden waren in 2017 het doelwit van 14 procent van alle cyberaanvallen, dat is een verdubbeling ten opzichte van 2016. Daarnaast kende de financiële sector ook een drastische stijging, van 3 procent in 2015 tot 14 procent vorig jaar.

De cybercriminelen (laten we ze vooral geen hackers noemen) zijn een mengelmoes van criminele organisaties, terroristen en rivaliserende landen. Hun voornaamste doel is om gevoelige en waardevolle informatie te verzamelen. Want met deze gegevens kunnen personen, bedrijven en overheden financieel worden uitgekleed. Maar liefst 63 procent van de aanvallen zijn afkomstig van IP-adressen in de Verenigde Staten, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (4%) en China (3%). De laatste jaren zien we ook een flinke stijging van aanvallen uit Rusland en Noord-Korea.

Cybercrime kost de wereld handenvol geld. De wereldwijde schade is elk jaar 490 miljard euro, oftewel bijna 1 procent van de omvang van de wereldeconomie. Dat blijkt uit een onderzoek van beveiliger McAfee en onderzoeksbureau CSIS.

Het bedrijfsleven is gemakzuchtig

De genoemde cijfers zijn schokkend en daarom is het ook zeer opmerkelijk dat bedrijven nogal gemakzuchtig omgaan met mogelijke zwakheden in hun digitale systemen. Te vaak heerst er nog de gedachte: ‘het overkomt ons toch niet’. Dit kan een zeer pijnlijke en kostbare denkfout worden.

In 2016 bleek volgens eerdergenoemde rapport dat 47 procent van de geïnfecteerde systemen al meer dan drie jaar oud is.  Meer dan 17 procent was vijf jaar oud en 8 procent zelfs tien jaar oud. Het is ook schokkend dat Windows XP nog steeds een wereldwijd marktaandeel in de zakelijke wereld van 14 procent heeft, drie jaar (!) nadat Microsoft de stekker uit de ondersteuning (en daarmee ook digitale veiligheid) heeft getrokken.

De grootste cybersecurity-dreigingen waar bedrijven mee te maken hebben, zijn phishing, social engineering en ransomware, aanvallen op zakelijk e-mailverkeer, IoT- en DDoS-aanvallen en aanvallen gericht op eindgebruikers.

Onderneem nu stappen

Wij hopen dat u door de eerder genoemde cijfers geschrokken bent. We willen geen paniek zaaien, maar als u niks doet aan digitale veiligheid dan zal u vroeg of laat te maken krijgen met cybercriminaliteit. Daarom adviseren wij de volgende (basale) stappen:

  1. Digitale veiligheid moet op de agenda komen te staan vanwege de enorme impact op reputatie en betrouwbaarheid. Iedere werknemer moet op de hoogte zijn van de implicaties.
  2. Uw bedrijf verder digitaliseren kan alleen succesvol zijn wanneer de veiligheid is gegarandeerd.
  3. Integreer digitale veiligheid in de organisatie. Investeer dus ook in opleidingen en communicatie.
  4. Benader de problemen breed: Identificeer de risico’s op de werkplek, de infrastructuur, de cloudomgeving en andere hybride omgevingen.
  5. Beveilig de hele keten: betrek partners, leveranciers, freelancers en alle andere deelnemers in dit verhaal. Werk bovendien ook samen met de overheden, zij hebben vaak meer capaciteit en kennis in huis. En tenslotte; deel informatie!

VIB Netwerken helpt u ook met uw digitale veiligheid. U kent ons misschien van de meer praktische en fysieke kant van aanleggen van netwerken, maar wij hebben ook experts in huis die u kunnen adviseren op het gebied van digitale veiligheid.


Meteen aan de slag met veiligheid? Download ons whitepaper ‘Een veilig bedrijfspand’ als eerste stap!