Voor sommige bewoners of bedrijven is een ervaring met inbraak of vandalisme de reden dat ze voor camerabeveiliging kiezen. Maar het aanschaffen van camerabeveiliging is meer dan een bezoekje aan de elektronicawinkel. De camera’s moeten immers wel een functie hebben. In Kampen hangen buiten zeven camera’s rondom de horeca in de binnenstad, maar identificatie van daders is onmogelijk vanwege de slechte beeldkwaliteit. Ook voor u is dus de vraag: wat is anno 2019 voor uw situatie de beste beveiligingscamera?

Burgemeester Koelewijn kan zich er behoorlijk over opwinden – en terecht. Kampen heeft ruim €100.000 (!) geïnvesteerd in het cameratoezicht, maar blijkbaar is de beeldkwaliteit niet goed genoeg om politieonderzoek verder te helpen. Vlak na aanschaf waren de beelden nog haarscherp, maar de kwaliteit is steeds slechter geworden. Een goede beeldkwaliteit bij aanschaf is dus geen garantie dat het een duurzame oplossing is. Maar dit is op meer plekken het geval. Als u wel eens Opsporing Verzocht kijkt, weet u dat camerabeelden vaak niet toereikend zijn.

Toch hebben camera’s eigenlijk altijd een functie. Preventief camera’s plaatsen gebeurt namelijk veel vaker. Preventie vormt samen met het vroegtijdig signaleren van gevaar en opsporing van daders dan ook het drietal van belangrijkste redenen om cameratoezicht te installeren.

Wat maakt de beste beveiligingscamera?

Om te beslissen wat voor u anno 2019 de beste beveiligingscamera is, heeft u een aantal vragen te beantwoorden. Camera’s kunnen immers allerlei extra’s bieden, mocht u die nodig hebben.

In weer en wind

Iedere camera die u buiten plaatst, is kwetsbaar. Daarom moeten ze ten minste waterproof zijn om te kunnen functioneren bij (zware) regenval. Zware windstoten kunnen ook een bedreiging vormen. De camera moet daarom goed bevestigd worden.

Dome of Bullet

Over het algemeen zijn er twee verschillende types beveiligingscamera’s: dome en bullet. Dome camera’s zijn de halve ballen die in de bus hangen, bijvoorbeeld. Bullet camera’s zien er wat ouderwetser uit, nog echt als camera’s. Bij een dome camera is het lastiger om te zien in welke richting de camera staat. Dit kan helpen bij het afschrikken van potentiële inbrekers.

beste beveiligingscamera bullet camera dome camera vib netwerken

Meerdere camera’s

Vaak is één camera niet genoeg. Het aantal camera’s dat u nodig heeft is afhankelijk van meerdere factoren. Ieder gebouw is wat dat betreft uniek en dus is het onmogelijk voor buitenstaanders te zeggen hoe veel camera’s u nodig heeft. Zo moet u rekening houden met:

  • De grootte van het gebouw
  • Hoeken die het zicht belemmeren
  • De beeldkwaliteit van de camera’s
  • De hoek die de camera’s kunnen maken
  • Statische camera’s of roterende, kantelende camera’s (met of zonder zoom)

Nachtvisie

Het kan zijn dat de beste beveiligingscamera voor uw situatie over nachtvisie moet beschikken. Aangezien eventuele inbraak waarschijnlijk ’s nachts gebeurt, is dit eigenlijk een vereiste. Ga daarom voor een camera met infrarood-technologie. Over het algemeen schakelen de camera’s automatisch naar nachtvisie op basis van de belichting. Het aantal infrarood ledlampen in de camera bepaalt hoe ver het zicht van de camera in het donker zal zijn.

Opslagruimte

Beveiligingscamera’s hebben een optie voor opslag op locatie of in de cloud. Veel camera’s kunnen beelden opslaan op een digitale videorecorder (DVR). IP camera’s kunnen ook gebruik maken van een network videorecorder (NVR), op locatie of in de cloud dus. In de cloud is uiteraard meer opslag mogelijk, maar een voorwaarde voor directe opslag in de cloud is wel een uitstekende internetverbinding. Dat maakt het, bij sommige camera’s, ook mogelijk om direct te streamen naar uw smartphone, bijvoorbeeld. Tot slot is het bij high-end camerasystemen (zoals van het merk Bosch) mogelijk gebruik te maken van een video management systeem (VMS) via speciale servers.

Draadloos of niet

Die uitstekende internetverbinding moet verzorgd worden door een sterk Wi-Fi signaal of een ethernet-kabel. Glasvezel is daarom aanbevolen, mits ook het beheer en onderhoud van het glasvezel netwerk in goede handen is. Maar ook de stroomvoorziening van de camera’s kan draadloos of niet. Hoewel professionele camera’s met draadloze datatransmissie makkelijker te installeren zijn, geniet dit niet altijd de voorkeur. Het Wi-Fi signaal is vaak niet overal sterk genoeg om de kwaliteit van de beelden te garanderen. Daarnaast slurpen veel camera’s energie, daarom is het verstandig te investeren in camera’s die alleen opnames maken wanneer beweging gedetecteerd wordt. Bij sommige modellen is het zelfs mogelijk in dat geval een notificatie te ontvangen. Daardoor hoeft er ook minder beeldmateriaal te worden opgeslagen.

Beeldkwaliteit of resolutie

Last but not least, de beeldkwaliteit (of resolutie). Criminelen gaan vrijuit als zij niet geïdentificeerd kunnen worden op de camerabeelden. Dan heeft de preventieve werking blijkbaar geen effect gehad, maar de andere functies van de camera ook niet. De beeldkwaliteit maakt of kraakt dus de beste beveiligingscamera. Ga daarom voor ten minste 1080p (1920×1080 px), ofwel 2 megapixel. Meer is natuurlijk altijd beter, maar zorg dan wel dat hiervoor ook voldoende opslagmogelijkheden zijn. Niet iedere recorder kan HD-beeld verwerken. Bovendien heeft een camera met een hogere resolutie ook meer licht nodig.

De beste beveiligingscamera bestaat niet

Doordat ieder gebouw uniek is en er zo veel mogelijkheden zijn op het gebied van cameratoezicht, bestaat de beste beveiligingscamera eigenlijk niet. Een volledig camerasysteem van Bosch met de hoogste resolutie, grootste opslag en uitstekende nachtvisie verliest al zijn waarde als de verbinding niet sterk genoeg is. Vice versa kan de verbinding uitstekend zijn maar kan een slechte beeldkwaliteit het beveiligingssysteem alsnog nutteloos maken.

Camerabeveiliging is maatwerk. Wilt u enkel de achterdeur van uw huis vanaf buiten in de gaten houden, dan is er uiteraard een simpele oplossing. Maar om volledige huizen of panden te beveiligen, heeft u experts nodig. Experts die ook verstand hebben van camerabeveiliging en AVG privacywetgeving. Op basis van uw budget ontwerpt VIB-Netwerken voor u een beveiligingsoplossing op maat. Want dát is de beste beveiligingscamera.


Meer weten over veiligheid in de breedste zin van het woord? Lees dan ons gratis whitepaper!

beste beveiligingscamera 2019 beeldkwaliteit vib netwerken