Analoge tv stopt. Begin maart 2018 kondigde Ziggo aan te stoppen met het doorgeven van analoge tv. De kabelprovider helpt de 300.000 klanten die er nog gebruik van maken met de overstap naar digitale tv. Het is een maatregel met het oog op de toekomst. Want digitale tv is niet het eindstation. Het is tijd om u voor te bereiden op de toekomst.

In Nederland zijn er nog ongeveer 800.000 televisies die gebruik maken van analoge signaal. Dat zijn vaak niet de televisies in de woonkamer, maar bijvoorbeeld een tweede televisie in de slaapkamer. Ze worden echter amper gebruikt, want mensen kijken vaak op hun tablet of smartphone. Wel worden ze vaak gebruikt bij campings, bungalowparken en verzorgingstehuizen. Het is een hele klus om met een volledig bungalowpark over te stappen op digitale tv…

Waarom stopt Ziggo met analoge tv?

Ziggo stopt met analoge tv om ruimte te maken voor dingen die wel veelvuldig gebruikt worden – of gaan worden. De bandbreedte die analoge tv nu gebruikt, kan dan worden ingezet om het aantal zenders van digitale tv te vergroten. Maar ook om de internetsnelheid te verbeteren middels docsis 3.1. Op dit moment lijkt digitale tv misschien de manier van televisie kijken, maar de komende jaren kan dat weer anders zijn. De technologie gaat immers zo ontzettend snel vooruit.

Overstappen is niet zo makkelijk

Het is een gewaagde belofte van Ziggo om klanten te helpen die nog gebruik maken van analoge tv. De kabelprovider wil zelfs monteurs langs sturen om te helpen met de installatie. Maar om een volledige campings, bungalowparken en verzorgingstehuizen hiermee te helpen is een enorm karwei. Het is namelijk vaak geen kwestie van een kastje plaatsen. Meerdere factoren spelen een rol.

  • Zijn de versterkers wel breedbandig om de digitale pakketten goed door te kunnen geven? Of zitten er nog oude splitbandversterkers in het CAI-netwerk?
  • Moet het bestaande CAI-netwerk opnieuw ingeregeld worden of moet er toch nog ergens een nieuwe versterker geplaatst worden zodat men voldoende digitaal signaal in elke woning binnen krijgt?
  • Is de WCD/AOP in de woning wel volledig geschikt voor het doorgeven van alle digitale pakketten? De WCD ESN 85, bijvoorbeeld, laat niet alle digitale pakketten door.
  • De binnenbekabeling vanaf de WCD/AOP naar de WCD in de woonkamer of slaapkamer moet met dikke COAX-kabel aangelegd zijn en met de juiste connectoren.
  • Binnenhuisversterkers moeten van goede kwaliteit zijn en op de juiste manier ingeregeld zijn.
  • De 2e en 3e analoge televisie in uw huis, bijvoorbeeld op de slaapkamer moet ook werken op het digitale signaal.
  • Er moeten mogelijk nieuwe losse digitale ontvangers worden geïnstalleerd en ingesteld.
  • Televisies met ingebouwde DVB-C ontvanger dienen opnieuw te worden ingesteld.
  • Is uw televisie wel geschikt voor DVB-C ontvangst? Er zijn meerdere soorten op de markt: DVB-T, DVB-S, DVB-C.

Hulp bij overstappen van analoge tv naar digitale tv

Kortom, het is niet zo simpel als het lijkt. Al deze vragen moeten beantwoord worden. Dat geldt voor particulieren, maar zeker voor bedrijven. VIB-Netwerken kan al deze vragen voor u beantwoorden. Wij helpen u graag bij het ombouwen van uw netwerk om het geschikt te maken voor digitale tv. Het is namelijk geen kwestie van one size fits all. Hier is maatwerk nodig.


Download ons gratis whitepaper over verbinden en leer hoe belangrijk (maar ingewikkeld) een goede verbinding is!

analoge tv stopt digitale televisie vib netwerken